> Participă peste 130 de profesori, cercetători şi doctoranzi
La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava se desfăşoară în perioada 1618 octombrie a XIII-a ediţie a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL), la care participă peste 130 de profesori, cercetători şi doctoranzi din România, Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Maroc, Senegal.
Organizată în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, de la Chişinău, şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, a XIII-a ediţie a acestei manifestări academice cuprinde secţiunile „Normă/ Norme”, „Semiotică şi comunicare”, „Discurs literar/ Discurs critic”, „Traducerea – limbă universală” şi „Didactica limbilor şi literaturilor”, masa rotundă „Discursul identitar şi planetarizarea”.
Deschiderea oficială a avut loc ieri, cu secţiunea „Eugen Coşeriu – un «OmLegendă»”, coordonată de prof. univ. dr. SandaMaria Ardeleanu şi moderată de lector univ. dr. Dorel Fînaru.
În debutul amplei manifestări ştiinţifice, prof. univ. dr. SandaMaria Ardeleanu, cea care sa ocupat de organizarea CISL, le-a urat un călduros bun venit oaspeţilor şi a mulţumit cadrelor didactice din universităţile partenere pentru implicare, personalităţilor care au acceptat să figureze în Colectivul de Onoare şi în Colectivul Ştiinţific, dar şi participanţilor fideli ai colocviului.
Prof. univ. dr. Ardeleanu a remarcat că de la o ediţie la alta sunt din ce în ce mai mulţi tineri care se înscriu la această manifestare, ceea ce duce la continuitate şi la crearea unui brand. „Mulţumim participanţilor fideli ai Colocviului Suceava – Chişinău – Cernăuţi, dar şi numeroşilor tineri care se înscriu, ca şi la această ediţie, în număr din ce în ce mai mare, asigurând în felul acesta viitorul cercetărilor noastre şi specificul unei manifestări ştiinţifice cu identitate de brand în Europa şi nu numai” a spus prof. univ. dr. SandaMaria Ardeleanu. Ea a mai arătat că manifestarea este considerată în mediile universitare naţionale şi internaţionale, dar şi de o serie de publicaţii de specialitate, drept una dintre cele mai mari manifestări ştiinţifice cu profil filologic din lume.
Colocviul a deschis dialogul participanţilor către problematica evoluţiei limbii/limbilor şi literaturilor în contextul globalizării, în acest sens prof. univ. dr. SandaMaria Ardeleanu apreciind că „fără doar şi poate, cu toţii participăm la schimbarea paradigmelor în ştiinţele limbajului, iar entuziasmul cercetătorilor conduce la apariţia a numeroase cercetări de orientări destul de diferite, dar sub aceeaşi etichetă”. „Globalizarea sau planetizarea sau multiculturalismul sau plurilingvismul pot genera explicaţii, raţiuni, argumente în abordările realmente noi din interiorul ştiinţelor limbajului” a menţionat universitarul sucevean.
În încheierea discursului său, prof. univ. dr. Ardeleanu a urat succes tuturor participanţilor şi le-a transmis oaspeţilor să se bucure de timpul petrecut în Bucovina. „Vă mulţumim tuturor pentru că suntem din nou împreună şi urăm succes deplin lucrărilor acestei noi ediţii, cu speranţa că vă veţi simţi ca acasă în universitatea noastră şi în pitoreasca noastră Bucovină, adevărată Europă în miniatură”.
La rândul său, rectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, le-a urat bun venit oaspeţilor şi a declarat că pentru USV este o mare bucurie că, după şase ani, Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” se organizează din nou la Suceava. Popa a mai arătat că, prin astfel de manifestări, care trebuie să fie tot mai numeroase, trebuie determinată tânăra generaţie să citească mai mult. „Astăzi este foarte greu săi determinăm pe tineri să deschidă o carte” a spus prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.
De asemenea, rectorul a subliniat că limba română ar trebui să fie susţinută mai mult, în condiţiile în care finanţarea din universităţi pentru studiul limbilor străine este mai mare decât cea pentru studiul limbii române. „Am încercat să găsesc motivaţiile guvernanţilor noştri care fac acest lucru. Astăzi lucrurile încep să se inverseze. Cred că trebuie să susţinem mai mult limba română, atât în România, cât şi în diaspora, iar aceasta nu este numai sarcina guvernanţilor, pentru că ei trebuie conştientizaţi de acest lucru” a spus rectorul USV.
Organizarea CISL este patronată de membri ai corpului universitar sucevean, sub coordonarea prof. univ. Dr.h.c. SandaMaria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy şi prof. univ. dr. ElenaBrânduşa Steiciuc. Comitetul onorific al colocviului este format din trei academicieni – Anatol Ciobanu (Universitatea de Stat, Chişinău, Republica Moldova), Gheorghe Chiru şi Marius Sala (Academia Română, Bucureşti) şi patru profesori universitari – prof. univ. dr. Anna Bondarenco (Universitatea de Stat, Chişinău), prof. univ. dr. IonHoria Bîrleanu, prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu şi prof. univ. dr. Ioan Oprea (Universitatea „Ştefan cel Mare”).
Comitetul ştiinţific reuneşte nu mai puţin de 41 de profesori universitari, conferenţiari şi lectori de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” Cernăuţi, Universitatea de Stat şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova Chişinău, Universitatea „Alecu Russo” Bălţi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Transilvania” Braşov. Limbile de comunicare sunt româna, franceza, engleza, spaniola, italiana, germana, ucraineana.
Comentarii