Manifestare de suflet în Slătioara bucovineană

Duminică, 27 septembrie 2015, în Slătioara Stulpicanilor, cunoscuta aşezare din umbra codrilor seculari de la poalele Rarăului, a avut loc lansarea volumului Şcoala slătioreană. O sută douăzeci de ani de atestare, semnat de regretatul profesor Mircea Mihalea şi apărut la Editura Lidana, Suceava, 2015.

Cu ocazia acestei manifestări s-a adunat în sala Căminului Cultural din localitate un număr mare dintre consătenii autorului, acţiunea fiind coordonată de către sufletistul primar col. (rez.) Vasile Ostanschi, care a reuşit să revigoreze întreaga activitate culturală din comuna pe care o conduce.

În deschidere, un grup de copii de la şcoala din Slătioara a prezentat un frumos program artistic.

Alături de Vasile Ostanschi, au luat loc în prezidiu dna  Valerica Mihalea, soţia autorului, prof. Ghiţă Maria, pr. Ilie Ursachi, ing. Emanuel Havrici, şeful Ocolului Silvic Stulpicani, prof. Ciprian Zancu, directorul Şcolii Gimnaziale din Stulpicani, şi invitatul Vasile Diacon, sosit în mod special de la Iaşi pe pământurile natale pentru această lansare de carte.

La început, Vasile Ostanschi a făcut un amplu tablou al personalităţii lui Mircea Mihalea, subliniind faptul că satul Slătioara, mic, dar cu vechime mare, se bucură de a fi zugrăvit în trei cărţi, căci, fiu al satului, autorul a scris despre localitatea sa de baştină şi Slătioara bucovineană. Oameni şi locuri în 2009, şi, doi ani mai târziu, Biserica Slătioara-Stulpicani la ceas aniversar.

Profesorul Vasile Diacon a arătat că Şcoala slătioreană este o lucrarea „serioasă”, fapt confirmat de sursele folosite în documentare, plecând de la lucrări semnate de autori consacraţi, precum Daniel Werenka, Ion Nistor, Teodor Balan, I.V. Goraş, George Tofan, I.G. Sbiera, Mircea Grigoroviţă, dar şi de la Doroteia, satul meu drag de Livia Ştefan, Locuri şi oameni la Frasin de Ion Netea, ori Stulpicanii şi împrejurimile la 525 de ani de atestare documentară, carte semnată de către vorbitor.

În capitolul introductiv al cărţii, Slătioara de sub masivul Rarău-Todirescu, un sat de munte bucovinean, Mircea Mihalea abordează probleme legate de numele satului, de mitologie, de cadru natural, cu referire largă la cunoscutul codru secular, aducând în actualitate întreaga sa epopee, bătălia unor oameni sufletişti îndrăgostiţi de această pădure, cum a fost cazul profesorului Mihai Guşuleac, căruia i se datorează salvarea codrului de la tăiere. Apoi, vorbind despre capitolul de istorie al cărţii, V. Diacon a citit în întregime hrisovul din 17 august 1488, conform căruia Ştefan cel Mare a cumpărat moşia Ştilbicani, pe care s-a înfiripat, mai târziu, satul Slătioara.

Pagini substanţiale sunt dedicate învăţământului, nefiind uitată personalitatea lui Vartolomei Măzăreanu, fiu al locurilor, care a întemeiat la Mănăstirea Putna cunoscuta Academie Teologică şi care pentru meritele sale a fost primit ca membru onorific al Academiei Teologice din Kiev.

Cel de-al treilea capitol, Aspecte ale evoluţiei învăţământului în satele de pe Suha Bucovineană, pe baza cunoscutei lucrări a lui Vasile Diacon, circumscrie şcoala de la Slătioara în rândul şcolilor din localităţile din bazinul Suha Bucovineană, iar ultimul, cel mai consistent, tratează Şcoala slătioreană de la începuturi până în zilele noastre. El însuşi fost cadru didactic, autorul închină frumoase pagini învăţătorilor Olga şi Gh. Gheorghiu, Aurelia şi Vasile Ciobanu şi celor care au urmat. Volumul cuprinde liste cu cadrele didactice de la înfiinţarea şcolii până în zilele noastre, cu absolvenţi de studii superioare şi de studii liceale şi profesionale, iar ilustraţia adună imagini mai vechi şi mai noi din activitatea acesteia.

Vasile Diacon a afirmat în încheiere că prin aceste trei cărţi Mircea Mihalea s-a „nemurit” pentru câte veacuri de aici înainte va dăinui satul despre care a scris şi a avut cuvinte de recunoştinţă faţă de Valeria Mihalea, soţia autorului, care a găsit energia necesară valorificării manuscrisului soţului său.

Despre modul în care s-a reuşit punerea cap la cap a multelor însemnări şi adăugiri la manuscris au vorbit în continuare Valeria Mihalea şi prof. Maria Ghiţă.

Luând de asemenea cuvântul, Emanuel Havrici a subliniat importanţa învăţământului în comunitatea sătească şi a făcut o informare referitoare la demersurile efectuate de autorităţi pentru a pune Codrul Secular Slătioara în atenţia UNESCO, în vederea înscrierii în lista patrimoniului mondial. A menţionat că o importantă lucrare despre acest codru, care se află sub tipar, a realizat Vasile Diacon, fiind aşteptată cu interes de specialişti.

Aşa cum era de aşteptat, Ciprian Zancu, directorul şcolii din Stulpicani, a vorbit despre realizările colectivului de cadre didactice, despre faptul că un număr tot mai mare de copii se îndreaptă spre licee şi studii superioare şi despre Mircea Mihalea ca despre un exemplu demn de urmat.

În final, Vasile Ostanschi a afirmat că astfel de întruniri sub semnul spiritului sunt memorabile şi binevenite oricând.   (Elisa Nocai)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: