Exoduri

Cei din preajma autorului acestor rânduri – neamuri, prieteni, cunoştinţe etc. – care au dorit să plece în lumea largă pentru a-şi câştiga existenţa au făcut-o de mulţi ani de zile. Şi-au găsit slujbe în Spania, în Portugalia, în Anglia, şi-au luat case cu chirie sau şi-au cumpărat case, au ridicat case şi în ţară pentru orice eventualitate. Unii şi-au lăsat perechea aici şi au găsit alta acolo, românaş ca şi noi, dar pe care în ţară probabil nu l-ar fi întâlnit niciodată. Copiii lor merg deja la şcoală acolo, n-au de gând să se şcolească aici.

Voiam să spun că generaţiile care au plecat după Revoluţie imediat sunt deja cetăţenii ţărilor în care au plecat, legătura cu România devenind din ce în ce mai mult mai degrabă una sentimentală decât una în care se mai pune speranţă.

O rudă apropiată, care nu părăsise Rădăuţiul ca să vadă ţara cât a fost tânără, a stat câteva luni bune anul acesta în Portugalia cu nepotul mic. Ceea ce este surprinzător este că nu s-a uluit de această minune, de parcă ar fi plecat de la Rădăuţi la Horodnic şi nu în Portugalia. Acum este în Anglia, creşte alt nepot.

Aşadar, cei ce au plecat probabil nu se vor mai întoarce. De ochii părinţilor părăsiţi sau ai copiilor rămaşi au ridicat o casă în România, pe care, uneori, o vizitează doar hoţii. Ei au plecat de o bună bucată de vreme, ceea ce unii politicieni de astăzi se fac că uită, aruncându-şi în spinare unul altuia cauzele exodului.

Rândurile de faţă doar constată. Nu acuză, nu evaluează, nu propun soluţii. S-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple într-o lume în care căutarea binelui este valoarea supremă. În satul în care trăia unchiul din Germania era o coastă sub pădure pe care proprietarii semănau orz. Creşteau porci. Doi ani mai târziu pe coastă se ridicase un cartier de vile noi. „Au venit ruşii, m-a lămurit unchiul. Sunt nemţi de pe Volga, care, iată, au revenit în Germania”…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: