Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, la 95 de ani

plic dedicat Dimitrie VatamaniucZi mohorâtă de toamnă târzie, cu stropi mărunţi de ploaie, deşi suntem de-abia la începutul ei. Şi timpul este destul de răcoros. Dar trebuia să mergem la Suceviţa, şi am pornit cu dragoste la drum. Era o zi foarte însemnată nu numai pentru noi, ci şi pentru întreaga Bucovină istorică şi, de ce nu, chiar şi pentru întreaga Românie. Era ziua în care distinsul profesor Dimitrie Vatamaniuc, academician, împlinea venerabila vârstă de 95 de ani. Tocmai de aceea călătoria noastră era foarte plăcută. Este, după aprecierile specialiştilor, cel mai mare eminescolog în viaţă.

Delegaţia Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina, al cărei preşedinte de onoare este, s-a integrat rapid în rândurile celor care participau la omagiere. Manifestarea s-a desfăşurat în eleganta sală de şedinţe a Primăriei Suceviţa, localitatea unde academicianul văzuse lumina zilei şi unde şi-a petrecut copilăria.

Domnul prof. Petru Bejinariu, vicepreşedinte al SCLRB, a fost moderatorul simpozionului, anunţând tema lui, vorbitorii prezentând, pe scurt, un portret al sărbătoritului ca om, cetăţean şi cercetător al operei eminesciene. A transmis apoi ce i-a spus ieri la telefon domnul academician: „Cel mai mare proiect pentru suceviţeni este Iraclie Porumbescu. Până la sfârşitul acestui an voi trimite acestora tot ce am despre Iraclie. Singurul lucru valoros al omului este ce urme lasă el după trecerea lui la cele veşnice.”

Domnul Constantin-Aurel Ştirbu, viceprimarul localităţii, a transmis participanţilor un mesaj de bun-venit din partea autorităţilor locale.

În cuvântul său, domnul prof. dr. Marian Olaru, directorul Institutului „Bucovina” al Academiei Române din Rădăuţi, a prezentat o sinteză a vieţii şi activităţii sărbătoritului. A insistat foarte mult asupra unor momente din viaţa academicianului, adevărate jaloane ale existenţei sale, unele mai bune, altele mai rele.

Semnatarul rândurilor de faţă a vorbit despre reprezentarea personalităţilor din Bucovina istorică în filatelie, reprezentare care este destul de săracă. Clubul nostru filatelic s-a preocupat de tipărirea unor plicuri de către Romfilatelia, pe care au fost prezentate artista populară Sofia Vicoveanca, pictorul şi graficianul Şerban Rusu-Arbore, profesorul universitar, poetul, romancierul şi traducătorul Stelian Gruia, dramaturgul Ion Luca, artista populară Ştefania Rareş.

Profesorul Alexandru Jolobai, director al şcolii din sat, a arătat că este foarte mândru de faptul că este directorul unei unităţi şcolare care poartă numele distinsului academician.

Profesorul Pintilei Jolobai, fostul director al şcolii, a prezentat odiseea aprobării numelui şcolii. Consideră că întreaga comunitate a Suceviţei, şi nu numai, are datoria de-a face tot ce este posibil ca în curtea şcolii sau în curtea locuinţei academicianului să fie amplasat un bust al acestuia. Propunerea a fost primită cu mult interes de participanţi.

Părintele paroh Traian Molea a arătat că este foarte bine că pe frontispiciul unei unităţi şcolare, aşa cum este şcoala din Suceviţa, se afla numele unei personalităţi deosebite a culturii române, respectiv al academicianul Dimitrie Vatamaniuc.

Au mai luat cuvântul profesorii Mihai Reman, Radu Vizitiu şi înv. Veronica Moscaliuc.

Din partea SCLRB şi a Clubului Filatelic „Luca Arbure” s-a înmânat tuturor participanţilor câte un plic filatelic închinat academicianului, pe spatele plicului fiind trecute câteva date din viaţa şi activitatea acestuia. Acelaşi plic a fost lansat în aceeaşi zi la oficiul poştal din localitate, fiind trimis unor filatelişti din întreaga ţară. (Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: