Jertfa

Frumoasa catedrală înălţată pe culmea cea mai înaltă a dealurilor Sucevei va fi sfinţită în duminica de 4 octombrie. Au trecut 25 de ani de la sfinţirea locului în care urma să fie înălţată, ani în care s-au purtat aprige discuţii despre cum va arăta: ca o clădire modernă, contemporană cu pretenţiile şi aşteptările generaţiilor mileniului în care ne aflăm, sau ca una care să încununeze tradiţia celebrei şcoli moldoveneşti în materie de asemenea construcţii, specifice Ţinutului ecleziast al Putnei, această opţiune şi ca un semn de respect pentru tradiţia strămoşească. Campionul luptei pentru impunerea celei de-a doua soluţii a fost ÎPS Pimen, nou instalatul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

La temelia uriaşului aşezământ s-au sădit numeroase semne de jertfă, ştiute ori neştiute. Voi încerca să vă reamintesc unul, care a făcut oarece vâlvă la vremea începuturilor şi care a cerut rezolvări poate nu pe placul multora, dar până la urmă fireşti pentru cei implicaţi direct.

Locul ales pentru înălţarea Catedralei vexa proprietăţi din jur. Pentru a „respira”, clădirea avea nevoie de un spaţiu suficient de generos în jurul său. S-a pus problema exproprierii, dar familii proprietare de teren acolo trecuseră deja prin securile războiului, fiind obligate să părăsească Cernăuţiul acaparat de ruşi, să-şi lase totul acolo şi să fugă din calea lor. S-au stabilit la Suceava, căsuţele şi grădinile lor redându-le, atâta câtă mai putea fi, liniştea unui cămin al lor.

Şi iată încă o încercare pe capul lor, trebuind să se mute şi de aici pentru a face loc Catedralei. Lumea i-a compătimit, dar nu accepta ca, din cauza lor, debutul lucrărilor de construcţie să fie mereu amânat. Este uşor să acuzi când este vorba de jertfa altuia, nu a ta. Îmi amintesc cumplita dilemă în care se afla un distins inginer trăitor în zonă. „Am fost fugăriţi o dată din Cernăuţi, dar şi din Suceava trebuia să plecăm – este adevărat, nu altundeva – dar din casa noastră, în care tocmai ne bandajaserăm rănile?”.

Cu înţelepciune, s-au găsit soluţii pentru cei siliţi să plece, dar jertfa lor nu merită ignorată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: