70 de primării pot fi trimise în judecată

70 de primării din cele 114 din judeţul Suceava nu au plătit în ultimii patru ani cofinanţarea la proiectul european Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), a declarat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a ţinut să atragă atenţia că riscul este ca proiectul să nu se finalizeze la sfârşitul acestui an, iar consecinţa va fi că fondurile europene alocate ar putea fi returnate.

Într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei judeţene a explicat că în fiecare an, de la bugetul judeţean au fost transmise primăriilor din judeţ fonduri pentru plata contribuţiilor la acest proiect de gestionare a deşeurilor.

Nechifor a spus că instituţia pe care o conduce a început procedura de notificare a primăriilor care nu au achitat aceste contribuţii, urmând ca în cazul în care localităţile nu plătesc, să fie acţionate în instanţă pentru recuperarea acestor fonduri.

„Nu mi-am dorit niciodată să ajungem într-o asemenea situaţie, să acţionăm primăriile din judeţ în instanţă, dar se pare că nu este o altă soluţie”, a spus Nechifor.

 Preşedintele CJ Suceava a explicat că a încercat diverse metode prin care primăriile să fie sensibilizate să achite această cofinanţare, inclusiv prin diminuarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale, dar că nu s­a constatat nicio reacţie din partea acestora.

El a subliniat că este interesant că au achitat cofinanţarea localităţi care au un buget mic, în timp ce localităţi cu buget mare nu au plătit sumele prevăzute în contract.

Nechifor a exemplificat cu municipiul Suceava care are de achitat 4,5 milioane lei şi nu a achitat niciun leu în perioada 2011­2014, iar în acest an a plătit 2,5 milioane de lei, având un debit de două milioane de lei.

Între municipiile din judeţ, doar Câmpulung Moldovenesc nu are debite.

Comunele din judeţ mai au de achitat debite totale de 8,2 milioane de lei, iar de remarcat este că mai multe primării au achitat mai mult decât era prevăzut în contract, cum ar fi comuna Zvoriştea care a plătit 20.000 lei în plus, sau comuna Bălăceana, care are 11.000 lei plătiţi în plus.

Prin proiectul SMID se construieşte un depozit ecologic care deserveşte zona de şes a judeţului Suceava în localitatea Moara, din apropierea municipiului Suceava, realizat în proporţie de 99,99 la sută, şi un depozit pentru zona de munte în localitatea Pojorâta, realizat în proporţie de 85 la sută.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: