Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a clasat pe prima poziţie în alegerile anticipate

SyrizaPartidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a plasat pe prima poziţie la alegerile parlamentare anticipate de ieri din Grecia, conform exit-poll-urilor date publicităţii la închiderea urnelor. Formaţiunea lui Tsipras este urmată la mică distanţă de partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND), condus de Vangelis Meimarakis.

Conform unui sondaj combinat de la cinci posturi de televiziune, Syriza ar obţine între 30% şi 34% din voturi, iar Noua Democraţie între 28,5% şi 32,5%.

Pe poziţia a treia se află partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii, care ar obţine între 6,5 % şi 8% din voturi. Pe următoarele locuri se situează PASOK (socialist) şi KKE (comunist), cu procentaje între 5,5% şi 7% din voturi.

Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali. Acest acord, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Syriza şi Noua Democraţie erau foarte apropiate în ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un uşor avans pentru Syriza.

În cazul în care se va confirma după numărarea voturilor, victoria Syriza nu asigură însă majoritatea necesară pentru ca partidul să guverneze singur, astfel că Alexis Tsipras va trebui să încerce formarea unei coaliţii cu o altă formaţiune, el excluzând o colaborare cu Noua Democraţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: