De pe ultima sută de metri, până la… noul an şcolar !

 Camelia Darie

Camelia Darie

Toate unităţile de învăţământ din judeţul Suceava îşi vor redeschide azi porţile, pentru un nou an şcolar, indiferent dacă au sau nu îndeplinite condiţiile de autorizare sanitară, mai toate fiind, însă, igienizate pe parcursul verii.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, astăzi va fi gata şi lista cu şcolile şi grădiniţele care nu au încă îndeplinite condiţiile de autorizaţie sanitară de funcţionare, inclusiv cu cele care au WC-urile în curte, pe considerentul că nu toate unităţile şcolare neautorizate au toaletele în fundul curţii, cum se spune, ci au existat alte cauze ale neautorizării – ne-a declarat ieri, telefonic, şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr.

„Unele şcoli au îndeplinite toate condiţiile de autorizare, precum Şcoala Bosanci, dar acolo reţeaua de apă este infectată. La ora actuală putem spune că 25% la sută din şcoli nu au condiţii de autorizare, dar asta nu înseamnă că toate au toaletele în curte” a precizat inspectorul general. El ne-a mai spus că va fi prezent, astăzi, la festivităţile de la Liceul cu Program Sportiv, CN „Ştefan cel Mare” şi de la Liceul din Vatra Dornei.

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava: şcolarizarea copiilor cu nevoi speciale înseamnă „o provocare” pentru corpul profesoral

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) din Suceava aşteaptă, astăzi, cei aproape 600 de copii cu nevoi speciale, în toate clădirile renovate, cu faţade refăcute şi spaţii interioare igienizare. Copiii nou veniţi vor face terapie ocupaţională în sera realizată în primăvară şi se vor juca, pe vreme bună, în spaţiul de joacă special, unic în perimetrul Sucevei.

Cu mai bine de o săptămână înainte de începerea şcolii, cadrele didactice îşi aranjau sălile de clasă şi atelierele, până la ultimul detaliu, pentru a vedea ce mai lipseşte, ne-a spus directoarea Camelia Darie. Ea a menţionat, la capitolul noutăţi, o „clasă zero” şi o clasă a X-a de copii cu deficienţe severe, centrul având deja clasa a III-a şi a V-a pentru copii diagnosticaţi cu autism.

„Sunt copii cu probleme serioase de sănătate, dar colegii profesori sunt pregătiţi special, au urmat cursuri pentru a lucra cu astfel de copii, li se acordă o atenţie deosebită. Pentru noi învăţământul pentru copiii cu deficienţe severe constituie o provocare, fiecare copil are un anumit diagnostic, nu sunt doi copii cu aceleaşi probleme. De asta şi efectivele la clasă sunt reduse; conform legii, efectivul la o clasă de elevi cu deficienţe severe este între 4 şi 6 copii” ne-a precizat directoarea Darie.

CSEI a trecut, pe parcursul timpului, de la statutul de şcoală specială la cel de unitate pentru educaţie incluzivă, care pregăteşte elevi în meserii din domeniile construcţii, mecanică, prelucrarea lemnului, industrie textilă şi pielărie. Unii elevi fac progrese şi se integrează în învăţământul de masă, dar cei mai mulţi îşi găsesc locuri de muncă şi se integrează în societate: „Avem cazuri de integrare în învăţământul de masă, nu foarte multe, dar foarte mulţi elevi de-ai noştri se integrează foarte bine la locuri de muncă, nu numai din ţară ci şi UE, după ce îşi însuşesc o meserie”.

La CSEI, îşi desfăşoară activitatea 135 de cadre didactice, iar 30 sunt itinerante la domiciliul unor elevi nedeplasibili, circa 200 de elevi fiind în această situaţie.

Liceul cu Program Sportiv: Inaugurare la noul teren de handbal!

La Liceul cu Program Sportiv, inaugurarea anului şcolar 2015-2016 se va face pe noul teren de handbal, din campusul sportiv, fiind aşteptaţi la festivitate primarul Ion Lungu, preşedintele CJ Cătălin Nechifor, şi şeful IŞJ prof. Gheorghe Lazăr.

În ce priveşte celelalte obiective din campus, directorul Ioan Radu ne-a declarat, ieri, că mai trebuie definitivată împrejmuirea la terenul de handbal, iar la noul internat, cu 94 de locuri, s-au găsit bani pentru mobilierul care va fi montat în totalitate săptămâna viitoare. Terenul de fotbal va fi finalizat în circa două săptămâni, a spus directorul Radu, iar la amfiteatru mai trebuie dotările, de la scaune, la staţia de amplificare.

Nici corpul vechi de clădire nu a fost neglijat la LPS, pe parcursul vacanţei de vară fiind înlocuit cu linoleum special vechiul parchet din sălile de clasă şi fiind renovate băile de la etajele I şi III.

La parterul LPS, îşi vor începe activitatea o clasă zero, cu 15 copii, şi o clasă I cu 17 copii. Pentru fiecare din „albinuţele” de la clasa zero, învăţătorul Ion Papuc, unul dintre puţinii învăţători bărbaţi din învăţământul sucevean, a pregătit, pe pupitre, baloane colorate, pixuri şi cutiuţe în care vor fi adunate recompensele din anul şcolar, tot sub formă de albinuţe.

Modificări de ultimă oră în structura noului an şcolar: vacanţă de iarnă mai lungă cu o săptămână!

Nou an şcolar aduce elevilor o săptămână de vacanţă de iarnă în plus, iar vacanţa de vară se va încheia pe 11 septembrie 2016, conform modificării făcute de Ministerul Educaţiei cu doar câteva zile înainte ca elevii să se întoarcă în clase.

Potrivit unui nou ordin, publicat joia trecută în Monitorul Oficial, elevii vor avea vacanţa de iarnă între 19 decembrie 2015 şi 10 ianuarie 2016.

Prima vacanţă a anului şcolar 2015-2016 va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. După vacanţa de iarnă, din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie.

Semestrul al doilea va începe în 15 februarie şi se va încheia vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară. Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: