Cătălin Predoiu

Provocarea pe care ne-o adresează fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene

Provocarea pe care o adresează fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene, a afirmat joi prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu. „Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene. Greşeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiaţi este abandonarea propriilor valori europene, care au stat şi vor sta la baza construcţiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce îşi doresc cu ardoare fundamentaliştii şi ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire şi de joc al urii: ei vs noi, creştini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală. Soluţia inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. «He who frames the issue wins the debate», spune o regulă a dezbaterilor”, a arătat Predoiu într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, Comisia Juncker a ales această soluţie, a aşezării politicilor europene pe valorile europene. „Nu întâmplător atât popularii europeni, cât şi socialiştii europeni sprijină poziţia Comisiei. 0,11% din populaţia europeană, cât reprezintă valul de refugiaţi (cf Juncker), nu pot doborî Europa — şi nici nu sunt prezenţi pentru acest lucru în Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperităţii şi stabilităţii (Juncker, ieri la Bruxelles). Iată de ce nu avem altă soluţie decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câştiga jocul de şah care se desfăşoară acum pe un plan mai puţin vizibil. Suntem obligaţi să câştigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câştigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfăşurând recruţi pe graniţe. Această bătălie nu se câştiga cu abordări rigide, ci prin supleţe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă şi viziune pe termen lung”, a opinat Predoiu.

În mod concret, adaugă liderul PNL, trebuie ca la nivel European să fie integrat acest prim val de refugiaţi din cauze umanitare, să fie ajustată politica de migraţie şi de control al frontierelor, să fie reformat Frontex şi sistemul Dublin, şi consolidat Schengen, toate pe baza valorilor europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: