Sfaturi pentru proprietarii de grădini şi livezi

În frumoasa grădină didactică de la Vatra Dornei, unde lucrez ca inginer horticol în fiecare zi din an, acum, în prag de toamnă, am obţinut o bună producţie la ceapă, cartof, morcov, sfeclă roşie, pătrunjel, gulii, fasole, mazăre, ţelină şi la afine.

Am obţinut rezultate bune la soiurile de peri Alămâi şi Popeşti, cât şi la soiurile de meri Florina, Red Melba, Bistriţean etc. În grădina noastră didactică acum, în luna septembrie, flutureii, daliile, gladiolele, crizantemele galbene şi mov şi floarea de ceară captează atenţia vizitatorilor români şi străini aflaţi în plimbare prin acest paradis al culorilor.

În grădinile lor, gospodarii noştri dorneni au obţinut o recoltă bogată în acest an la soiurile de cartof Sante, Ilva, Red Lady şi Minerva, la ceapă, morcov, gulii, sfeclă roşie, mazăre, fasole etc. Tot în grădinile de familie, la pomicultorii bucovineni amatori, s-au obţinut rezultate foarte bune la soiurile de peri: Alămâi, Cure, Untoasă Hardy, Roşii de Iulie, cât şi la soiurile de meri Jonathan, Bot de Iepure, Red Melba, Clar Alb, Florina, Idared, Generos şi Golden Auriu.

Trebuie de ştiut că pomii fructiferi din grădinile noastre familiale dau rezultate bune dacă se execută la timp tăierile în timpul primăverii şi dacă se vor aplica tratamentele în timpul verii necesare pentru sporirea producţiei. În solarul din gospodăria mea proprie, am obţinut o bună producţie la soiurile de castraveţi Levina F1 şi Cornişon, cât şi la soiurile de roşii Minunea Pieţei, Jubileu şi Inimă de Bou.

Gospodarii noştri din Ţara Dornelor au obţinut în acest an o foarte bună producţie şi la arbuştii fructiferi cum ar fi căpşunul, zmeurul de grădină, murul, coacăzul negru şi roşu etc.

Coacăzul negru şi murul sunt arbuşti fructiferi care trebuie cât mai mult extinşi în grădinile noastre bucovinene, pentru că sunt foarte productivi şi foarte rezistenţi la secetă.

Gospodarii dorneni, în această vară, s-au confruntat cu câteva săptămâni de secetă, perioadă în care au asigurat necesarul de apă la plante în grădinile lor proprii prin udare cu furtunul sau prin picurare şi pulverizare.

Tot aici, în Ţara Dornelor, gospodarii au avut probleme cu rozătoarele, care au ros la pomişorii tineri aproape în întregime rădăcinile. Pentru stârpirea cârtiţelor şi a şobolanilor se recomandă asigurarea capcanelor mecanice şi a otrăvurilor care să asfixieze la galerie aceste rozătoare periculoase. De foarte multe ori nu se obţin rezultatele dorite pentru stârpirea rozătoarelor şi este necesar ca specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să găsească noi mijloace de stârpire a acestora.

Deoarece acum în timpul toamnei iepurii, ciutele şi cerbii vin şi rod scoarţa cât şi mugurii de rod de la pomii fructiferi din grădinile familiale, se recomandă construirea gardurilor înalte de sită sau din lemn.

O altă soluţie pentru protecţia pomilor ar fi amenajarea gardurilor electrice, dar această investiţie pentru gospodarii noştri costă destul de mult.

Dacă veţi ţine cont de aceste sfaturi, veţi avea producţii foarte bune în fiecare an.
(ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: