Guvernul a majorat plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate

Pensionarii ale căror venituri provenite numai din pensii sunt de până la 700 de lei pe lună vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului preţului de referinţă pe prescripţie a medicamentelor compensate, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pensionarilor care obţin aceste venituri le vor fi acordate prescripţii compensate în proporţie de 90%, a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 de lei pe lună. De precizat că anterior acestei modificări, plafonul preţului de referinţă/prescripţie era de 300 de lei lunar.

Hotărârea de guvern, care va intra în vigoare la 1 octombrie, mai prevede că 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică sunt retrase din lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, precum şi acelea care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Astfel, medicamentele Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, combinaţiile rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă. Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum au fost delistate, deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman. Natrii iodidum a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic.

Actul normativ prevede şi faptul că Glucosaminum şi Ginkgo Biloba nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

„Hotărârea mai reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%”, precizează sursa citată.

Guvernul apreciază că în acest mod va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum şi negocierea şi încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care au primit decizii de intrare condiţionată în listă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: