Merkel şi Hollande propun din nou Comisiei Europene instituirea cotelor obligatorii de refugiaţi

Germania şi Franţa vor transmite instituţiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiaţilor, repartizarea lor „echitabilă” în Europa prin cote obligatorii şi revizuirea normelor în vederea consolidării sistemului european de azil, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând un comunicat emis de preşedinţia franceză şi o declaraţie acordată concomitent la Berna de cancelarul german Angela Merkel.

Conform textului difuzat de Palatul Elysee, această iniţiativă franco-germană mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigranţilor ilegali cărora nu le-a fost aprobată cererea de azil şi susţinerea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit ale imigranţilor. „Am vorbit dimineaţă cu preşedintele francez, iar poziţia franco-germană pe care o vom transmite instituţiilor europene este că am căzut de acord să respectăm principiile de bază, şi anume că aceia care au nevoie de protecţie (…) să o primească şi că avem nevoie de cote obligatorii în interiorul Uniunii Europene pentru a ne împărţi responsabilităţile — este principiul solidarităţii”, a declarat cancelarul Angela Merkel în timpul unei vizite în Elveţia. „Guvernul german consideră că abordarea de la Dublin (care reglementează examinarea cererilor de azil în Europa n. red.) nu mai funcţionează, pentru că la frontierele noastre externe sosesc atât de mulţi refugiaţi că nu mai putem lăsa Italia sau Grecia singure cu această sarcină (…) şi atunci nici alte trei state, respectiv Suedia, Austria şi Germania, nu pot fi lăsate singure cu partea leului din această sarcină”, astfel şi-a motivat Angela Merkel poziţia privind instituirea cotelor obligatorii, invocând argumentele „corectitudinii şi solidarităţii”, precum şi valorile creştine conform cărora toţi oamenii aflaţi în pericol au dreptul la protecţie. „Evident că forţa economică joacă un rol aici, la fel ca şi mărimea ţării, dar altfel (fără cote obligatorii) nu vom putea rezolva această problemă’, a apreciat în continuare şefa executivului german. Ea a ţinut totuşi să precizeze că refugiaţii care vin în Europa doar din raţiuni economice nu pot pretinde să primească protecţie şi vor trebui repatriaţi în ţările lor. Astfel, Uniunea Europeană ar urma să acorde azil numai refugiaţilor proveniţi din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, sau din ţări unde există regimuri opresive, anterior Parisul şi Berlinul evocând şi posibilitatea ca la nivel european să fie elaborată o listă cu ţări „sigure”, de unde să nu poată fi primiţi refugiaţi.

Până la ora actuală statele membre şi-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256 de refugiaţi. Potrivit unei surse europene, cum o eventuală instituire a unui mecanism al cotelor obligatorii va cere timp, executivul comunitar ar urma să propună repartizarea „urgentă” a încă 120.000 de imigranţi ilegali, în timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre 100.000. Conform ultimelor date publicate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), numărul refugiaţilor veniţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia care au reuşit de la începutul acestui an să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană a depăşit 350.000.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: