Limba noastră-i limbă sfântă

 Deşi de când ne ştim, ori de câte ori avem prilejul, cinstim limba română, ne-am bucurat mult când Parlamentul României, dând curs cererilor formulate de sute de mii de români, a decretat ziua de 31 august ca „Zi a limbii române”. Şi iată că din anul 2013 românii de pretutindeni sărbătoresc într-un cadru festiv, legal, sfânta limbă românească.

La iniţiativa Consiliului Director al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), într-un elegant spaţiu pus la dispoziţie cu generozitate de Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, am organizat un simpozion. Ne-am anunţat din om în om şi, la ora stabilită, ne-am adunat peste 40 de persoane, alături de membrii noştri venind şi cei ai Cenaclului literar şi artistic „Mignon”.

Manifestarea, ca o surpriză, a debutat la semnalul dlui Ghiţă Aga, care a dat tonul cântecului „Limba noastră”, contaminându-i pe toţi participanţii. A fost ceva înălţător!

Programul simpozionului a fost întocmit de prof. Petru Bejinariu care, cu acordul celor în cauză, a planificat patru comunicări: „Identitate şi comunicare în limba română” (prof. Sextilia Crăciun); „Cum putem apăra azi frumuseţea şi bogăţia limbii române” (prof. Gh. Dolinski); „Nevoia revenirii la pagina de carte” (prof. Luca Bejinariu); „Familia, şcoala, societatea şi limba română” (prof. Iosif Victor). Ultimul a vorbit şi despre contribuţia rapsozilor din zona Bucovinei, în general, şi a celor din zona Vicovelor, în special, la răspândirea limbii române în zona noastră.

În plus, prof. Ion Prelipcean a relatat care este situaţia vorbitorilor de limba română în unele ţări ale lumii, potrivit informaţiilor pe care le-a receptat cu prilejul şederii lui, pe timp mai îndelungat, în străinătate. Iar prof. ing. Ştefan Rotaru a citit poezia „Limba noastră”.

Menţionez că toţi participanţii au primit câte un plic realizat de SCLRB şi de Clubul filatelic „Luca Arbure”, închinat celei de-a III-a ediţii a acestei sărbătoriri. Tot cu acest prilej, la Oficiul Poştal Nr. 1 din Rădăuţi, a fost lansat acest plic, iar la Şcoala „Mihai Eminescu” din Rădăuţi, Şcoala „Luca Arbure” din comuna Arbore şi „I.G. Sbiera” din Horodnic de Jos au fost deschise miniexpoziţii de filatelie şi cartofilie, sub genericul „Limba noastră, sfântă, frumoasă şi veşnică”. Expoziţiile rămân deschise până la începutul anului şcolar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: