Emoţie şi relaxare la „Simfoniile de toamnă” 2015, oferite sucevenilor de Clubul Rotary Suceava

simfonii-de-toamna-13Mii de suceveni au fost prezenţi, miercuri seară, la spectacolul oferit de Orchestra simfonică şi solişti ai Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici “din Republica Moldova, cu ocazia celei de a IV-a ediţii a concertului „Simfonii de toamnă”, organizat şi oferit de Clubul Rotary Suceava – Bucovina.

Copil sau vârstnic, vip local sau modest locatar de bloc, bogat sau sărac, elegant, în toalete de firmă sau sportiv, în bermude şi tricou de second hand, sute şi sute de oameni au umplut la refuz esplanada Casei Culturii pentru două ore de muzica bună, frumoasă şi accesibilă, a unor compozitori celebri.

Pentru prima dată pe o scenă suceveană, artiştii moldoveni au împărtăşit cu publicul minunăţia unor armonii care au încântat omenirea de pe scenele mari ale lumii, dar şi prin piese muzicale ajunse la sufletul ascultătorilor prin coloanele sonore ale unor filme niciodată demodate.

Instrumentişti, solişti şi dansatori ai Filarmonicii Naţionale din Chişinău au arătat profesionalism desăvârşit şi au transmis emoţie sinceră, au relaxat şi au încălzit inimile.

Vârstnicii au aplaudat, au surâs şi şi-au amintit de vremurile în care spectacolele de muzică simfonică, de operă sau de teatru în săli sau la grădinile de vară, erau obişnuinţa sfârşitului de săptămână. Copiilor şi adolescenţilor, dar şi părinţilor acestora, cei mai mulţi pentru prima dată la un concert de filarmonică, totul le-a sunat curios poate, dar deloc neplăcut şi, astfel, au rezistat în scaune până la final, aplaudând o muzică pe care, poate, vor dori s-o mai asculte.

Drept este că n-au lipsit în timpul spectacolului discuţii în public despre gogoşarii prea scumpi pentru zacuscă şi fasolea cu usturoi, servită într-o cramă la Reghin, nici expresii colorate de sfârşit de concediu şi inerent început de serviciu, despre copii care “usucă” bugetul odată cu intrarea la facultate, despre medicamentele mamei şi noile draperii din sufragerie, dar şi despre sămânţa de susan ce nu voia să iasă dintre incisivii copilului.

Important a fost însă că, din când în când, şi acest nepoliticos public înceta să murmure şi asculta, surprins el însuşi că tace, acorduri deosebite, parcă auzite cândva, undeva, în filmele “Titanic”, “Piraţii din Caraibe” sau în altele clasice, precum “My fair lady”, “Umbrelele din Cherbourg” sau “Un bărbat şi o femeie”.

Dar mulţi, mulţi suceveni au aplaudat cu sinceritate şi în cunoştinţă de cauză prestaţia artistică a artiştilor moldoveni, cei care au readus frumuseţea unor piese muzicale celebre, pe care le-au ascultat de multe ori, dar niciodată destul.

Tonurile de marş ale lui Hans Zimmer şi Klaus Badelt, acordurile suave de vioară ale lui Astor Piazzolla, compexitatea lui George Enescu, tandreţea lui Ion Aldea Teodorovici, dansul cu parfum latin al mexicanului Arturo Marquez, magia lui Ennio Moricone, opulenţa şi vigoarea acordurilor lui George Gershwin şi Leonard Bernstein, apoi câteva prelucrări minunate pentru naiurile lui Marin şi Alexandru Gheras au răsunat miercuri în centrul oraşului Suceava, ca un dar pentru locuitorii lui.

Cel puţin 5000 de suceveni la evenimentul de scenă al anului

“Simfonii de toamnă”, concertul deja tradiţional oferit sucevenilor de Clubul Rotary Suceava – Bucovina, a ajuns deja la a IV-a ediţie. A concertat în centrul municipiului Filarmonica din Botoşani, de două ori, o dată fără, apoi împreună cu trompetistul Mirel Manea. La ediţia a II-a au urcat pe scena “Simfoniilor” Rotary soliştii Operei din Iaşi şi a fost încă o sărbătoare pentru suceveni, încă o seară plină de calitate artistică şi eleganţă.

Anul acesta, artiştii moldoveni au transformat concertul în evenimentul de scenă al anului, în primul rând pentru că au reuşit să scoată în stradă la un eveniment de acest fel peste 5000 de oameni ai unui oraş cel mai des amorţit, mai amator de terase cu mici şi bere decât de concerte simfonice, şi tot, în primul rând, prin calitatea actului artistic oferit de organizatori, fericit completat de un spectacol cu lasere şi foc de artificii.

Pe artiştii de anul acesta îi recomandă performanţele devenite istorie, Filarmonica Naţională a Republicii Moldova având o activitate artistică de 75 de ani.

Cu un management perfect asigurat de cei mai buni profesionişti, ea este în prezent cea mai importantă instituţie de concert a ţării, o adevărată industrie de calitate desfăşurată pe diverse direcţii: muzica academică, muzică populară, muzica uşoară şi jazz. Mândria Filarmonicii Naţionale o reprezintă Orchestra Simfonică, condusă, din 2004, de Maestrul în Artă Mihail Agafiţa, şi Capela Corală Academică „Doina”, ambele fondate în anul 1930, cunoscute deja în toată lumea. Orchestra numără nu mai puţin de 80 de instrumentişti, încă 70 de solişti compunând cel de-al doilea colectiv artistic. Din 2006, în cadrul Filarmonicii îşi desfăşoară activitatea orchestra de muzică populară „Folclor”, iar din anul 2012, formaţia “Millenium”.

Artişti moldoveni de notorietate şi-au început cariera şi au activat în cadrul Filarmonicii “Serghei Lunchevici“ din Chişinău, precum Timofei Gurtovoi, Veronica Garştea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghiţă Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinschi, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea. Au activat în Filarmonică orchestra „Noroc”, ansamblul „Plai”, cântăreţii Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu, artişti care au consolidat prestigiul celei mai mari instituţii muzicale moldoveneşti.

“Dăruieşte comunităţii împreună cu Rotary”, pentru Ciprian

Proiectul muzical de anul acesta s-a desfăşurat sub sloganul “Dăruieşte comunităţii împreună cu Rotary”. În acest context, într-o pauză muzicală, organizatorii au prezentat cazul unui tânăr sucevean, în vârstă de 26 de ani, a cărui existenţă s-a schimbat total după un accident de maşină suferit acum 5 ani. Pentru el, Clubul Rotary Suceava – Bucovina a organizat o strângere de fonduri la care, impresionaţi de cele aflate, sucevenii au răspuns imediat.

Paralizat complet, cu mama bolnavă de o maladie incurabilă, Ciprian a înfruntat viaţa, după accident, cu un curaj excepţional şi o credinţă nestrămutată în Dumnezeu. Între timp, el şi-a îngropat mama, dar se simte vinovat pentru că, suferind cumplit alături de copilul drag imobilizat la pat, viaţa ei s-a scurtat.

Prietenii îl vizitează tot mai rar, dar tânărul s-a resemnat cu înţelepciune. “E greu să vezi că ei se tot schimbă, dar eu rămân la fel” spune el în filmuleţul prezentat miercuri seară.

Tânărul sucevean care se deplasează într-un căruţ cu rotile îşi poate mişca acum mâinile, dar restul corpului este încă paralizat. În plus, imobilizarea la pat i-a adus spasme musculare la membrele inferioare, înfiorător de dureroase, care îl opresc să se poată ridica şi aşeza singur în căruţ.

Existenţa lui este una cu adevărat dramatică, dar Ciprian luptă în continuare şi speră că va veni o zi în care să-şi câştige independenţa, una elementară, atât cât să se poată ajuta singur cu căruţul şi cu nevoile de deplasare imediate. El face fizioterapie, dar ar trebui să facă şi mai multă, însă nu are destui bani pentru asta. Nu are bani nici pentru o visată operaţie, complicată de altfel, care l-ar scăpa de dureroasele spasme musculare.

  

„Comunitatea din Suceava s-a mobilizat exemplar”

simfonii ansambluSuceava a fost din nou formidabilă! Aproape 6.000 de suceveni au umplut la refuz esplanada Casei de Cultură la a IV-a ediţie a Simfoniilor de Toamnă.

În anul în care sloganul Rotary International este „Be a gift to the world” – „Fii un dar către Comunitate!”, comunitatea din Suceava s-a mobilizat exemplar şi i-a dăruit lui Ciprian Pinzariu 38.724 lei adică aproximativ 8.605 euro.

În afara sumei cu adevărat impresionante care a fost donată de către suceveni unui sucevean, m-a impresionant faptul că în urnele cu donaţii am găsit şi 3 tichete de masă. Emoţia transmisă de prezentarea cazului social a făcut ca o persoană să renunţe la necesarul zilnic de alimente, acest gest fiind cu siguranţă completat de ultimele resurse financiare ale multora dintre participanţi, pentru a ajuta pe cineva mai greu încercat de soartă.

Ce s-a întâmplat ieri seară la Suceava ne întăreşte convingerea că orice şi oricât am reuşi să facem pentru Suceava şi suceveni, aceştia merită mai mult. Întotdeauna sucevenii merită mai mult decât reuşim noi să facem pentru ei. (DAN CUŞNIR, sucevean, membru al Clubului Rotary Suceava Bucovina)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: