Rădăuţi

Aşa ne împrietenim cu Enescu

…Noi am considerat că în avanpremiera Festivalului „George Enescu” de la Bucureşti, la Rădăuţi a fost organizat un ciclu de manifestări culturale închinate Maestrului.

Sub genericul „Sommer Fest”, a fost organizat acest ciclu de manifestări la iniţiativa Casei de Cultură din Rădăuţi (Ovidiu Foca – director), în colaborare şi cu sprijinul direct al Muzeului Naţional „George Enescu” şi cu Universitatea Naţională de Muzică, ambele din Bucureşti.

Manifestările s-au organizat în zilele de 27-30 august a.c. la Casa de Cultură, Galeria de Artă şi Sinagoga din Rădăuţi, câte două pe zi, încheindu-se cu un spectacol de gală.

În prima zi a fost vernisată expoziţia „George Enescu, promotor al copiilor-minune”, a doua zi s-a lansat şi volumul „Constantin Silvestri – biografie necunoscută”, autor conf. univ. dr. Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu. În rest au fost concerte.

Au concertat conf. univ. dr. Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu (vioară), Manuela Giosa (pian), Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu (pian la patru mâini).

Am remarcat o prezenţă masivă la aceste manifestări, spectatori din municipiu şi din împrejurimi, de-aici fiind anunţaţi de directorul Foca, prin SMS-uri.

În cadrul concertelor am ascultat lucrări de George Enescu, Constantin Silvestri, Alexandru Paşcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduş, Felicia Donceanu, Sabin Păutza, Max Reger, Erno Dohnanyi, Leon Klepper, Gyorgy Sandu Ligeti, Carl Goldmark şi Micheal Klepper. Rapsodii, balade, jocuri din Transilvania, Sonata nr. 1, vals, cântec şi dans, sonatine au fost lucrările acestor maeştri care-au încântat urechile şi sufletele noastre. Cel puţin, la manifestarea din cea de-a treia zi , găzduită de Sinagoga din Rădăuţi, plină până la refuz, au asistat şi tineri, şi copii. Ovidiu Foca, directorul festivalului, de fiecare dată a mulţumit spectatorilor şi i-a invitat şi la acţiuni viitoare.

Dl Igo Kofler, responsabilul Sinagogii, a pus la dispoziţia spectatorilor şi muzeul comunităţii evreieşti din oraş, comunitate pe care-o conduce. De sală ce să mai spun? Este un monument arhitectonic, întreţinut foarte bine şi cu o acustică de invidiat. Şi nu este prima acţiune culturală pe care-o găzduieşte.

Muzeul Naţional „George Enescu” a pus la dispoziţia spectatorilor din toate serile un interesant şi instructiv program. Iar Casa de Cultură Rădăuţi nu s-a lăsat mai prejos şi-a tipărit un triptic din care spectatorii au aflat tot cuprinsul celor patru seri. În plus, prin afişe, răspândite în tot oraşul, s-a făcut o foarte bună propagandă manifestărilor.

Am remarcat în sală spectatori şi din Siret, Arbore şi Horodnic, mai ales intelectuali. Din păcate, a lipsit sonorizarea la sinagogă. Poate de-aceea a fost aşa o linişte în sală, că se putea auzi şi musca în zbor (dar n-a fost niciuna). Aplauze prelungite după fiecare piesă şi multe strigăte de „Bravo!”

Ce să mai spui despre artiştii care au interpretat? Toţi au fost fantastici! Şi au promis să revină în faţa unui asemenea public minunat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: