Evacuările portocalii de la Isipoaia, ţinute sub control

Mina Isipoaia > Debitul evacuărilor în râul Bistriţa a fost de 10 ori mai mare decât cel normal, culoarea portocalie fiind o consecinţă a oxizilor de fier în concentraţie ridicată > „Poluarea accidentală nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare” informează Instituţia Prefectului

 Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, s-a deplasat, ieri, la Exploatarea Minieră Isipoaia, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai Primăriei Broşteni.

Întâlnirea a avut loc după ce, cu o zi înainte, la ora 14.25, s-a primit un apel pe numărul unic „112”, prin care era semnalată o poluare accidentală produsă în fosta exploatare minieră, aflată pe raza administrativă a oraşului Broşteni.

„Fenomenul s-a produs datorită acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa. În prezent, se constată că evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii normale, prin cele două conducte de evacuare existente” se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului.

Miercuri, la faţa locului au ajuns responsabilii ISU, SGA şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, care au constatat că debitul apelor din mină era de circa 10 ori mai mare decât cel curent, evacuările având culoarea portocalie. Probe de apă s-au prelevat din evacuarea Minei Isipoaia şi, totodată, din amonte şi aval, pe râul Bistriţa, în urma analizelor efectuate constatându-se o creştere a conţinutului de fier în apă. Astfel, nivelul maxim atins a fost de 528,5 µg/l Fe, conform limitelor admise de Ordinul nr. 161/2006 şi HG nr. 352/2005, apa evacuată încadrându-se în categoria III. O creştere s-a înregistrat şi la mangan, până la nivelul maxim de 186,6 µg/l Mn, apa încadrându-se în categoria a II-a.

În timp util, aflăm că s-au alertat, de asemenea, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Conform Instituţiei Prefectului, nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, iar vegetaţia din zonă nu a fost afectată. De altfel, miercuri, în jurul orei 18.30, debitul a scăzut la valorile normale.

„S-a constatat că poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare” reliefează sursa citată, arătându-se că monitorizarea continuă, SGA şi ACET efectuând analize în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: