Daniel Constantin

Situaţia privind pierderile din agricultură va fi definitivată în septembrie

daniel-constantin> Despăgubirile se vor plăti din acest an

Situaţia privind pierderile înregistrate în agricultură din cauza secetei va fi definitivată în luna septembrie, iar o parte din despăgubiri vor fi acordate încă din acest an, a declarat, ieri, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin. „Vom definitiva în luna septembrie situaţia la nivel naţional în privinţa pierderilor, după care vom notifica Comisia Europeană. Am început deja discuţiile şi conform regulamentelor europene există o singură posibilitate şi anume să compensăm pierderea de venit pe care au înregistrat-o fermierii în acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Vom încerca încă din anul 2015 să venim cu o parte din aceste despăgubiri urmând a le definitiva până în primăvara anului viitor”, a subliniat şeful MADR. Acesta a precizat că încă nu a fost stabilit niciun procent pe partea de despăgubiri, însă cu siguranţă, într-un anumit procent, toţi cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri la nivel naţional.

Ministrul a reiterat că pentru a preîntâmpina astfel de situaţii singura soluţie este reabilitarea sistemului de irigaţii, însă nu exclude şi utilizarea altor sisteme precum folosirea apei din bazinele de colectare existente la barajele pentru energie sau chiar apa din pânza freatică. „După ce vom termina acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, unde sper să avem acordul tuturor partidelor politice, să putem să irigăm în România 1,5 milioane de hectare şi astfel vom limita eventualele pierderi. Mai mult, în paralel, cu aceste sisteme care au fost construite în anii ’69-’70, ne gândim şi la altele precum rezerva de apă din bazinele de colectare existente astăzi la acele baraje pentru energie şi pentru alimentarea oraşelor, iar acolo unde nu avem sursa importantă de apă, să putem să irigăm şi din aceste bazine. De asemenea, am ridicat o problemă şi vrem să avem o discuţie serioasă cu Ministerul Mediului, în ceea ce priveşte folosirea apei din pânza freatică, pentru că acum nu se poate”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul agriculturii a anunţat, la finalul discuţiilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor că va aloca o sumă de 145 de milioane de euro în bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016 pentru începerea reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, solicitând însă un acord politic pentru a putea aloca timp de şapte ani consecutivi o sumă similară. „Am venit azi cu un motiv concret, să propunem Comisiei de agricultură la nivel tehnic şi pe urmă partidelor politice să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii principale din zona de irigaţii.(…) M-am bucurat că la nivel tehnic, direct sau indirect, toţi care au fost prezenţi au fost de acord cu această iniţiativă şi există speranţa că vom ajunge şi la un acord politic în perioada următoare. Din anul 2016 pentru infrastructura principală punem separat în bugetul MADR 145 de milioane de euro şi m-aş bucura ca acest lucru să continue, pentru că nu poţi într-un singur an să reabilitezi toată infrastructura de irigaţii şi atunci avem nevoie de 7 ani consecutivi cu această sumă”, a spus ministrul agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: