Angela Merkel

Europa este într-o situaţie nedemnă de ea în privinţa crizei imigraţiei

0406_Merkel> Berlinul suspendă Regulamentul Dublin

Europa se află „într-o situaţie nedemnă” de ea în privinţa crizei imigraţiei, a declarat ieri cancelarul german Angela Merkel, într-un dialog cu cetăţenii, în timp ce Berlinul a anunţat că încetează să-i mai trimită pe solicitanţii de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, relatează AFP. „Europa este într-o situaţie nedemnă de ea, trebuie pur şi simplu s-o spunem”, a declarat Merkel, în cadrul unei întâlniri transmise pe internet cu cetăţeni la Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oraş industrial şi minier din regiunea Ruhr, unde trăieşte o importantă comunitate de imigranţi.

În privind afluxului de solicitanţi de azil, „trebuie să-i trimitem înapoi în ţările lor pe cei care – conform unei mari probabilităţi – nu au nicio şansă de a obţine azil”, a reafirmat ea. „Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania şi Kosovo nu sunt ţări unde să existe pentru moment război civil”, a adăugat Merkel. „Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizaţi în mod echitabil în Europa”, a subliniat cancelarul german. „O ţară ca Germania, mai puternică economic decât alte ţări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru ţări din 28 nu-şi pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim”, a mai spus Merkel.

Germania se aşteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situaţie în faţa căreia întâmpină mari dificultăţi.

Adoptat în 2003, Regulamentul Dublin II fixează regulile de competenţă în cadrul UE pentru analizarea solicitărilor de azil, lăsând primei ţări de primire grija de a trata cererile de acest fel. Însă prin derogare, acelaşi regulament prevede o „clauză de suveranitate” care permite oricărui alt stat să examineze o cerere de azil, a precizat Natasha Bertaud la Bruxelles. „Germania a utilizat această clauză în peste 2.000 de situaţii în acest an”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: