COPAC a lansat campania „Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate !“

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a lansat, ieri, campania „Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate!”, un demers prin care încearcă să atragă din nou atenţia autorităţilor că Sănătatea are nevoie de o finanţare corespunzătoare pentru a acoperi principalele priorităţi – servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical. „Suntem printre ultimele locuri din Uniunea Europeană cu procentul alocat Sănătăţii. Cred că, după 25 de ani, ar fi cazul să mărim acest procent alocat Sănătăţii şi să considerăm Sănătatea ca o necesitate, nu o cheltuială, ca o investiţie pe viitor. Suntem printre cetăţenii UE cu cel mai limitat acces la servicii medicale, la medici, la tratamente, la medicamente şi, după cum s-a observat în ultimele zile, cu un personal medical nemulţumit din cauza salarizării. Cred că o salarizare corectă se poate face numai cu o finanţare corectă a sistemului de sănătate”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, la conferinţa de lansare a proiectului.

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a afirmat că accesul la servicii medicale şi tratament este vital pentru bolnavii cronici, iar dacă acestea nu sunt reglementate şi statuate printr-un cadru legislativ coerent, lucrurile ar putea să ia „o întorsătură neplăcută, nedorită şi alarmantă pentru pacienţi”. „Acest demers pe care vrem să-l facem şi să-l iniţiem prin această caravană de a da 6% din PIB pentru Sănătate, deşi nu este îndeajuns, este un pas pentru a crea un sistem de sănătate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum şi ale medicilor noştri. (…) Aceşti 6% nu sunt doar pentru pacienţii înscrişi în cadrul coaliţiei COPAC, sunt pentru tot segmentul de pacienţi din România, iar aici trebuie să ne unim cu toţii forţele pentru a deveni o forţă cu efect pozitiv”, a susţinut Tache.

Potrivit lui Radu Gănescu, statul ar trebui să se implice mai mult în Sănătate şi ar fi necesar un studiu pentru a se afla costul real al serviciilor medicale şi nevoia de fonduri în sistem.

Caravana COPAC va fi prezentă în luna septembrie în cinci oraşe din ţară în vederea strângerii de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. La sfârşitul campaniei, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului, unde sunt aşteptaţi senatorii şi deputaţii care vor să susţină această iniţiativă, precum şi oficialii din Sănătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: