Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie

> Aproape 900 de suceveni au refuzat documentul din motive religioase sau de conştiinţă

 Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani.

În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a explicat că documentul a devenit obligatoriu de la data de 1 mai, însă până la 1 septembrie este perioada de acomodare cu sistemul cardului. Până în prezent, în judeţul Suceava au fost activate 222.411 carduri, iar implementarea acestui sistem decurge în limite normale. Sălăgean a mai arătat că procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu.

„Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judeţene carduri ale asiguraţilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poştale” a spus Anda Sălăgean.

Ea a mai declarat că din cele aproximativ 407.000 carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava au fost returnate de operatorul de servicii poştale Casei de Asigurări de Sănătate Suceava 20.950 carduri naţionale care nu au putut fi înmânate beneficiarilor. „Din cele 20.950 carduri naţionale returnate de operatorul poştal la sediul CAS Suceava, în perioada 9 ianuarie – 24 august a.c., instituţia noastră a distribuit 7.735 carduri naţionale persoanelor asigurate care le-au solicitat. În ultima perioadă media zilnică a cardurilor eliberate de instituţia noastră este de 40, programul de lucru cu publicul fiind de luni până joi între orele 9-15 şi vineri între orele 9-13” a menţionat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean.

Totodată, statisticile prezentate de purtătorul de cuvânt al CAS Suceava mai scot în evidenţă că în perioada 1 mai – 24 august a.c. au fost eliberate 2.216 adeverinţe de înlocuire a cardului naţional pentru asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul şi 890 adeverinţe înlocuitoare pentru asiguraţii care au refuzat documentul din motive religioase sau de conştiinţă.

„De asemenea, în acelaşi interval instituţia noastră a eliberat 5.004 adeverinţe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul naţional” a mai precizat Anda Sălăgean.

Tot în cadrul conferinţei de presă, Sălăgean a arătat că, în prezent, sunt în curs de distribuire de către operatorul de servicii poştale 1.700 carduri tipărite pentru cei care au pierdut cardul şi au solicitat la CAS Suceava adeverinţe de înlocuire. De asemenea, alte 19.952 carduri de sănătate vor ajunge la asiguraţii din judeţ, ele fiind ridicate deja de operatorul de servicii poştale.

„Rugăm asiguraţii care au card naţional să nu solicite Casei de Asigurări de Sănătate Suceava adeverinţe de asigurat, deoarece dovada de asigurat este cardul naţional. De asemenea, rugăm asiguraţii să anunţe CAS Suceava, prin depunere sau transmitere de documente doveditoare, orice modificare a calităţii de asigurat pentru ca instituţia noastră să poată opera în timp util aceste informaţii” a atenţionat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

Potrivit regulamentului de utilizare a cardurilor de sănătate, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis documentul prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa web Cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

„Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la CAS, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la CAS în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu. Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate” se arată în regulament.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: