Criza imigranţilor riscă să sfâşie sufletul Uniunii Europene

Gentiloni> consideră ministrul italian de externe

Agravarea crizei imigraţiei ameninţă să sfâşie sufletul Uniunii Europene, este de părere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat în legătură cu o posibilă punere în chestiune a acordurilor Schengen, relatează AFP. Într-un interviu publicat în cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat că scene haotice precum cele de vineri şi sâmbătă de la frontiera dintre Grecia şi Macedonia reprezintă o reală ameninţare pentru libera circulaţie a persoanelor în blocul comunitar.

La frontiera greco-macedoneană s-a înregistrat un aflux de mii de persoane, care în cele din urmă au reuşit să pătrundă în Macedonia, iar pe Marea Mediterană circa 3.000 de persoane au fost salvate în cadrul unei vaste operaţiuni.

Timp de mai multe săptămâni, Macedonia a tolerat intrarea masivă pe teritoriul său a imigranţilor veniţi din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgenţă şi a trimis în zonă forţe de poliţie şi armata pentru a stăvili afluxul de străini.

Europa riscă să arate ce este „cel mai rău în ea însăşi” în materie de imigraţie, a avertizat Gentiloni: „egoism, luări hazardate de decizii şi dispute între statele membre”. „Sunt foarte neliniştit. Astăzi, tocmai în această chestiune (privind imigraţia), Europa fie îşi va redescoperi sufletul, fie şi-l va pierde într-adevăr”, a spus ministrul italian, făcând apel la partenerii europeni să înceapă să găsească o soluţie comună la criza imigraţiei. Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prăbuşirea acordurilor Schengen ce permit libera circulaţie într-o mare parte a Europei continentale. „Ceea ce este în pericol este unul dintre pilonii de bază ai Uniunii Europene: libera circulaţie a persoanelor’’, a insistat Gentiloni. „De pe coasta italiană până în Kos (Grecia), din Macedonia până în Ungaria şi Calais (Franţa), tensiunile cresc şi, cu timpul, ar putea pune Schengen în chestiune”, a adăugat el. „Vă puteţi imagina o Uniune fără Schengen? O întoarcere la fostele frontiere ?”, s-a întrebat ministrul italian. „Imigranţii nu sosesc în Grecia, în Italia sau în Ungaria. Ei sosesc în Europa. Iată de ce regulile de primire trebuie să fie «europenizate»“, a estimat Gentiloni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: