La întâlnirea convocată de prefect pe tema deblocării situaţiei de la Rădăuţi

Doar şase parlamentari

harasim-neagu-flutur-balan-ardeleanuParlamentarii suceveni prezenţi ieri dimineaţă la întâlnirea convocată de prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, au convenit să se întâlnească la începutul săptămânii viitoare cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, cu care să găsească soluţii legislative care să rezolve situaţia din Rădăuţi.

În urma discuţiilor de la Prefectură, ei au căzut de acord să semneze o scrisoare adresată Guvernului prin care susţin adoptarea unui act normativ prin care să fie organizate alegeri parţiale la Rădăuţi.

La întâlnirea convocată de prefect au participat senatorii liberali Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, senatorul UNPR Mihai Neagu, senatorul PSD Neculai Bereanu şi deputaţii PNL Sanda Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că situaţia din municipiul Rădăuţi, care nu are primar şi nici consiliu local, devine presantă, pentru că în lipsa CL nu poate fi rectificat bugetul local, iar cel mai grav este că nu se poate asigura finanţarea Spitalul Municipal. El a mai spus că, în lipsa primarului sau a unui înlocuitor al acestuia, nu se pot da ajutoare sociale, nu pot fi date ajutoare de încălzire, dar nici nu pot fi organizate alegerile locale.

Prefectul a precizat că a solicitat Guvernului să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care să se poată organiza alegeri parţiale în situaţii de acest gen, astfel încât să fie ales un nou consiliu local care să desemneze un viceprimar cu atribuţii de primar şi care să poată vota alocări bugetare. Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că pentru situaţia unică de la Rădăuţi Guvernul ar fi trebuit să găsească până acum o soluţie şi a întrebat de ce nu a reglementat Guvernul această speţă când a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost posibilă numirea unui secretar interimar.

Harasim a explicat că el a propus, la acea dată, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care secretarul numit interimar să aibă mai multe atribuţii, dar că Guvernul s-a limitat doar la soluţionarea problemei urgente, când municipiul nu avea nici secretar.

Flutur a arătat că el susţine o iniţiativă pentru modificarea legii astfel încât să se poată organiza alegeri parţiale sau completarea altor legi pentru a se asigura buna funcţionare a municipiului, dar s-a întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va fi de acord şi nu va aviza propunerile legislative. „Dacă ne dă cu flit la asta, care ar fi soluţia?” a întrebat Flutur.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a apreciat că mecanismul de adoptare a unor modificări legislative este complicat, el considerând că tot prin intermediul Guvernului se poate face o modificare a legislaţiei, astfel încât să fie găsite soluţii de funcţionare a municipiului Rădăuţi. „O ordonanţă de urgenţă pe care noi să o propunem şi să mergem la primul ministru, la ministrul de interne e singura variantă; calea parlamentară e serioasă, dar nu se poate ca în două luni să fie modificată o lege” a spus Bereanu.

Deputatul Ioan Bălan a arătat că Rădăuţi este acum un oraş blocat, mai puţin la încasarea de taxe şi impozite. El susţine că soluţia este doar la Guvern, care ar trebui să emită o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze situaţia, subliniind că în Rădăuţi este un caz de forţă majoră. „Când Guvernul a dat ordonanţa traseiştilor, ştiind că e neconstituţională, şi care a afectat toate localităţile din ţară, a făcut-o. Acum să emită o ordonanţă. Avem Guvern în funcţie, are toate pârghiile prin Ministerul Afacerilor Interne, că doar nu sunt la prefectul de Suceava” a spus Bălan.

El a subliniat că soluţia cea mai corectă este organizarea de alegeri parţiale, iar cine va obţine majoritatea în CL să şi-o asume, să desemneze un viceprimar cu atribuţii de primar.

Aflaţi la întrunire, reprezentanţi ai administraţiei din Rădăuţi au explicat că, în lipsa unei conduceri, în municipiu sunt afectate proiectele europene, funcţionarea instituţiilor de învăţământ, spitalul, dar că şi asistaţii social nu vor putea beneficia de sprijin financiar, nici cei care urmează să solicite ajutorul de încălzire, fiind vorba despre mii de locuitori.

Directorul Spitalului Municipal Rădăuţi, Liviu Dubei, a explicat că unitatea spitalicească are fonduri pentru funcţionare şi chiar pentru reparaţii, dar că banii trebuie alocaţi de CL Rădăuţi pentru a fi folosiţi. El a spus că banii alocaţi prin bugetul local spitalului în acest an, 12,2 milioane lei, ajung până în 10 octombrie, iar cei 460 de angajaţi nu vor putea să-şi primească salariile, dar că nici nu se vor putea achita cheltuielile. Dubei a mai declarat că spitalul funcţionează prin autofinanţare şi că nu a luat bani de la Primărie, iar acum în contul spitalului sunt 7,3 milioane de lei, însă aceşti bani nu vor putea fi folosiţi fără aprobarea CL. „Avem bani suficienţi pentru renovări şi salarii. Nu putem folosi banii pentru că nu există CL care să ne aprobe să îi cheltuim” a precizat Dubei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: