Peste 40 de artişti din cadrul a şapte asociaţii culturale vor participa la Festivalul interetnic „Cultură în parc“

În perioada 26-30 august, în Parcul Universităţii Suceava va avea loc Festivalul interetnic „Cultură în parc”. Evenimentul se află la prima ediţie şi se va bucura de participarea a peste 40 de artişti din cadrul a şapte asociaţii culturale. Lista participanţilor rămâne deschisă şi oricine se poate înscrie să susţină recitaluri de muzică.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc joi, la Centrul de Incluziune Socială Suceava, managerul de proiect al Festivalului interetnic „Cultura în parc”, Nicoleta Loghin, a afirmat că evenimentul va reuni romi, ucraineni, polonezi, germani, ruşi-lipoveni, armeni, dar şi români.

Activităţile din Parcul Universităţii, din zona fântânii arteziene, ce sunt cuprinse în proiectul „Cultura în parc” vor începe de la ora 18.

„S-a optat pentru această locaţie datorită grupului-ţintă şi a traficului intens de persoane ce tranzitează parcul, reuşind astfel să atingem unul din cele mai importante obiective ale proiectului şi anume conştientizarea publicului larg asupra diversităţii culturale din zona Bucovinei” a declarat Nicoleta Loghin. Ea a menţionat că la eveniment vor lua parte artişti din cadrul mai multor asociaţii, respectiv Asociaţia Obcinele – Poiana Micului, Partida Romilor Pro Europa Suceava, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România – filiala Fălticeni, Asociaţia Culturală Kolomeika – Siret, Uniunea Armenilor din România – filiala Iaşi şi Forumul Democrat al Germanilor din România.

Nicoleta Loghin a mai prezentat faptul că festivalul va debuta cu o expoziţie de arte vizuale şi proiecţii ale unor scurtmetraje reprezentative pentru etniile participante la proiect, după care, în cea de-a doua seară, vor fi prezentate reţete şi produse din tradiţiile culinare specifice etniilor.

„Fiecare etnie va pregăti produse tradiţionale ce vor fi degustate în parc de către publicul larg” a menţionat Nicoleta Loghin.

Ea a punctat faptul că în cea de-a treia seară de festival se va pune accentul pe muzica minorităţilor, respectiv pe instrumente muzicale, urmând ca în cea de-a patra seară dansurile tradiţionale să-i încânte pe suceveni.

În ultima seară a festivalului vor fi prezenţi artişti consacraţi ai fiecărei culturi.

După cum a precizat principalul organizator, în fiecare seară, la finalul evenimentelor, sucevenii sunt invitaţi să rămână la adunările ad-hoc. „În fiecare seară a festivalului, după terminarea programului, intenţionăm să avem adunări ad-hoc cu tineri care vor să cânte” a spus Loghin. Pentru a intra în atmosfera de sărbătoare, organizatorii au confecţionat diverse obiecte, unele din materiale reciclabile, cu care speră să surprindă publicul.

Proiectul „Cultură în parc” este finanţat de EEA Grants – Programul Promovarea Diversităţii în Cultură şi Artă în cadrul patrimoniului cultural european, Ministerul Culturii şi Unitatea de Management a Proiectului.

Programul festivalului „Cultură în Parc” este următorul: 26.08 – expoziţie arte vizuale (pictură, sculptură, fotografie, face painting, scurt-metraje); 27.08 – degustări culinare (produse specifice etniilor participante la festival); 28.08 – dansuri tradiţionale şi costume populare; 29.08 – muzică tradiţională; 30.08 – invitaţi speciali: Mike Godoroja&Blue Spirit, Canaf, Caius Hera (lăută), Cosmin Balean (duduk şi vioară), Tatiana Podoleac (harpă), Marian Hadenko (Ucraina), Lazar Constantin (lăută).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: