Cetatea de Scaun a Sucevei, inaugurată cu uşi închise

cetatea-festival-cretu> Comisarul european Corina Creţu a aşteptat să i se deschidă accesul în curtea interioară

 Numeroşi suceveni, dar şi turişti care au venit la Cetatea de Scaun a Sucevei la Festivalul de Artă Medievală au fost dezamăgiţi când au constatat că uşa spre curtea interioară este închisă şi străjuită de un angajat de pază, pentru că accesul este interzis.

În situaţia lor s-a aflat şi comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu, care a venit să inaugureze finalizarea proiectului finanţat prin POR, domeniul de care ea se ocupă.

Astfel, pentru a putea intra în curtea interioară a Cetăţii de Scaun, Corina Creţu, împreună cu delegaţia care o însoţea, a fost nevoită să aştepte până când a fost adusă cheia care deschide uşa spre curtea interioară.

Odată cu ea au reuşit să viziteze această parte a cetăţii şi mai mulţi turişti aflaţi întâmplător în apropierea delegaţiei. Ceilalţi vizitatori nu au mai reuşit însă să pătrundă şi şi-au exprimat nemulţumirea că nu pot vedea întreaga construcţie.

Întrebat despre situaţia creată, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a însoţit­o pe Corina Creţu, a spus că va trebui luată în calcul o formulă prin care să fie angajată o firmă de pază specializată. El a mai spus că va trebui să fie suplimentate şi dotările cu generator de energie electrică, întrucât aparatura care asigură spectacolul de lumini şi sunet să funcţioneze şi dacă este o pană de curent, dotare ce nu fusese prevăzută prin proiect.

Nechifor a dat asigurări că, în perioada următoare, Cetatea de Scaun va putea fi vizitată în integralitate, inclusiv partea de proiecţie nocturnă.

Totuşi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, venit şi el la inaugurarea Cetăţii de Scaun, deşi este în concediu medical după ce a suferit o intervenţie chirurgicală, a spus că ar fi trebuit ca cetatea să poată fi vizitată în întregime. El a arătat că la cetate există un serviciu externalizat de pază, dar cu un singur post, şi mai sunt doi muzeografi, iar în schema de personal mai sunt şapte posturi.

Ursu a explicat că a discutat cu firma de pază ca pe perioada Festivalului Medieval să suplimenteze paza cu patru posturi, astfel încât cetatea să fie deschisă şi în această perioadă. „Mai departe nu comentez, fiind în concediu medical” a spus Ursu.

Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, care gestionează activitatea instituţiei cât timp Ursu este în concediu medical, a spus însă că (altfel) nu se putea garanta siguranţa în cetate, întrucât pe perioada Festivalului Medieval vin mii de oameni.

El a adăugat că, administrativ, nu s­a putut garanta pentru vizitatori siguranţa pentru ziduri, dar nici cea a aparaturii din interior, care este foarte scumpă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI