Hramul Mănăstirii Putna:

Bucură-te, Maică a milostivirii, bucură-te, Românie !

Putna 515 august 2015 – de aproape 550 de ani, în această zi vieţuitorii primei mănăstiri ctitorite de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare îşi întâmpină oaspeţii în cântare către Maica Domnului. Ei i-a încredinţat Sfântul Ştefan obştea de aici, dar şi întreaga ţară a Moldovei şi, de fapt, întregul popor român, odată cu alegerea hramului mănăstirii care îi va fi necropolă.

Ea a fost cea care i-a chemat, de departe sau de aproape, pe cei 10.000 de pelerini veniţi la Putna, între care s-au numărat mulţi români care caută să-şi câştige traiul în străinătate, români basarabeni din stânga Prutului, români din nordul Bucovinei, dar şi străini chemaţi aici de glasul blând şi tainic al Maicii milostivirii.

Au fost ierarhi: Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, la slujba Privegherii din ajunul hramului, Preasfinţitul Episcop Ambrozie al Giurgiului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Meletie al Cernăuţilor şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Irineu de Nejin şi Priluki, Preasfinţitul Episcop Longhin de Bănceni, veniţi, nu pentru prima dată, din Ucraina, preoţi şi diaconi – 58 de slujitori la altar în ziua praznicului.

Au fost oameni politici: comisarul european Corina Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorii PSD de Suceava Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, secretarul general al PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Bălan, senatorul Steliana Miron, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi, primarul comunei Putna, George Coroamă, prefectul Constantin Harasim, deputatul Cezar Cioată.

Cuvintele pe care ierarhii le-au rostit la slujbele hramului redau cum nu se poate mai bine atât importanţa acestei sărbători, cât şi simţirea celor care au fost prezenţi.

Ierarhul locului, ÎPS Arhiepiscop Pimen, a vorbit la sfârşitul slujbei de Priveghere, din seara dinaintea hramului, despre ce înseamnă Adormirea Maicii Domnului pentru noi, despre strămutarea ei la ceruri:

„Ca de fiecare dată, hramul Mănăstirii Putna este prilej de amintire că Maica Domnului este mama noastră duhovnicească şi ne este alături mereu.

Cum s-a învrednicit să fie Maica Domnului şi Dumnezeului nostru? Prin smerenie şi ascultare. Prin ascultare şi smerenie a venit mântuirea. Tot prin smerenie şi ascultare primim şi noi mântuirea.

Atunci când Sfântul Ştefan cel Mare a ales hramul mănăstirii şi atunci când şi-a pregătit piatra de mormânt şi a scris pe ea despre momentul morţii sale că «s-a strămutat» la locaşurile de veci, slăvitul voievod a exprimat conştiinţa creştină despre moarte, convingerea că moartea este o strămutare, o trecere la viaţa cea adevărată, care nu mai moare.

Simţim o atmosferă încărcată de pace, de linişte, de bucurie, dătătoare de nădejde şi convingere că Maica Domnului rămâne Maica noastră în toate nevoile, necazurile, neputinţele şi năzuinţele. Ea biruieşte prin adormirea ei mai mult decât înainte, căci a primit mai mare cinste şi putere de la Fiul său şi Dumnezeu, fiind aşezată cu trupul şi cu sufletul de-a dreapta Sa”.

A doua zi, slujba Sfintei Liturghii a durat până aproape de ora 14 şi a fost transmisă pe mai multe posturi de radio.

PS Ambrozie a vorbit despre necesitatea înţelegerii istoriei neamului, despre asumarea celor prin care Dumnezeu a lucrat ca acest popor să aibă un drum în istorie şi despre faptul că este vital pentru existenţa sa ca pilda bună a înaintaşilor să fie continuată. Vorbind despre posibilele consecinţe ale unei legi de curând adoptate, el a spus că nu se poate condamna intelectualitatea care a suferit atât de mult în temniţele comuniste, când regimul ateu dorea să reeduce poporul.

PS Longhin, care se îngrijeşte de un orfelinat cu patru sute de copii pe lângă Mănăstirea Bănceni, a avut cuvinte deosebite despre purtarea de grijă a Maicii Domnului pentru oameni:

„Maica Domnului este întotdeauna cu noi. Ea a fost cu Sfinţii Apostoli, ea a fost cu Sfinţii Mucenici, ea a fost cu Sfântul Ştefan cel Mare, ea a fost cu mucenicii cei noi, din secolul al XX-lea, iar astăzi ea este tot cu noi.

Dacă aţi ascultat ce s-a cântat astăzi la strană, dacă aţi deschis astăzi ochii cei duhovniceşti, aţi văzut şi aţi simţit că Maica Domnului este cu totul aproape de noi. Inima noastră a auzit glasul ei. De aceea, vă doresc ca prin harul lui Dumnezeu s-o simţiţi pe Maica Domnului, care este mereu prezentă în viaţa noastră şi care va fi întotdeauna cu noi.

Astăzi ne-am adunat la această cerească sărbătoare cu toţii, căci inimile noastre s-au legat cu cele din cer, şi astăzi o cinstim pe Maica Domnului Iisus Hristos şi maica noastră, a tuturor. De aceea, astăzi n-ar mai trebui vorbit, pentru că doar inima de copil şi de mamă simt ce simţim noi. Mereu aceste două inimi sunt nedespărţite, la fel şi Domnul Iisus şi Maica Sa. Astăzi dumneavoastră sunteţi copii, necăutând la ani, sunteţi toţi copii. Şi atâta nevoie avem noi, copiii, să ne alipim de inima mamei pentru a-i spune totul! Mama ne simte de la distanţă, oriunde am fi, ne simte necazul. Şi astăzi, această inimă de mamă ne aşteaptă. Pe dumneavoastră, astăzi, Maica Domnului v-a aşteptat aici, la Putna.

Nicio mamă nu poate simţi durerea aşa cum a simţit-o ea. De aceea, dumneavoastră aţi venit să-i spuneţi ei durerea voastră. Să-i cerem ajutorul astăzi şi să-i spunem: bucură-te, maică, noi, copiii tăi, am venit astăzi la tine!

Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că suntem în credinţa ortodoxă, având aceste taine mari, că suntem împreună la Sfânta Liturghie, în această mănăstire. În dragostea lui Hristos toţi suntem una. Stând pe acest pământ, ne simţim de parcă am fi în cer.

Să nu uitam că avem în piept un suflet care aşteaptă mila şi judecata lui Dumnezeu şi pentru care trebuie să dăm răspuns. Să ne pregătim pentru acea zi! Astăzi vrem să mulţumim Maicii Domnului pentru mila şi grija ei de mamă. Dacă mamele noastre trupeşti sunt lângă noi o perioadă limitată, Maica Domnului va fi mereu lângă noi.

Noi vă putem lăsa la greu sau chiar când este uşor, putem să fim alături de dumneavoastră, vă putem fi vrăjmaşi sau prieteni, însă Dumnezeu niciodată nu-l lasă pe om. El nu îl va întreba pe om la Înfricoşata Judecată de câte ori a căzut, ci de câte ori s-a ridicat. Ridicaţi-vă cu toţii la Dumnezeu, pentru a putea dobândi veşnicia.

Maica Domnului ştie necazul tuturor, suferinţa; ea nu este doar în cer, ci caută la necazurile oamenilor de pe pământ. Să nu ne laşi, Maică! Să ne lipim sufletul de Maica Domnului. De mulţimea păcatelor, de răutatea noastră, de nepăsarea pentru mântuirea noastră, de necredinţa noastră, ne este ruşine, Maica Domnului! Mijloceşte către Fiul tău să ajute acest popor, această ţară minunată, care s-a sfinţit prin martirii ei, care au făcut ca noi să rămânem ortodocşi. Să nu ne vindem nici credinţa, nici ţara.

Bucură-te, Românie, pentru că ai fost înzestrată cu atâtea mii şi mii de sfinţi, care te-au iubit, au trăit, au murit netrădându-te şi urmând lui Dumnezeu şi Sfinţilor!”.

În mulţumirile pe care le-a adresat la sfârşitul slujbei, Părintele Stareţ al mănăstirii, arhimandritul Melchisedec Velnic, a amintit şi de cuvântul PS Longhin, atât de potrivit românilor migranţi în străinătate, cărora Biserica Ortodoxă Română le-a dedicat prima duminică de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: „dacă suntem ortodocşi, suntem şi datorită celor care au ştiut să apere această credinţă sfântă pe care o avem şi pe care trebuie să o transmitem mai departe urmaşilor noştri. De aceea, prima datorie este să păstrăm credinţa cea dreaptă şi să o transmitem mai departe. Acolo unde sunteţi, nu uitaţi să daţi mărturie de ceea ce sunteţi, fii de voievozi – cum spunea Preasfinţitul Justinian al Maramureşului –, din neam de domnitori, cu o credinţă sfântă şi dreaptă”.

Tot atunci, a prezentat un nou volum tipărit de Mănăstirea Putna, cartea „Părintele Iachint, stareţul şi duhovnicul”, care înmănunchează cuvinte ale Părintelui Arhimandrit Iachint Unciuleac, stareţ al Mănăstirii Putna în perioada 1977-1992, numit de credincioşi „duhovnicul Bucovinei”, ca smerită mulţumire pentru slujirea de stareţ şi duhovnic a acestui mare părinte duhovnicesc misionar.

Am prezentat mai sus doar o parte dintre cuvintele inspirate de harul sărbătorii şi de cântările slujbei. Împreună, au mişcat inimile celor prezenţi şi au împrospătat conştiinţa că suntem fii ai lui Dumnezeu, suntem fii ai Maicii Domnului, suntem chemaţi spre demnitate şi adevăr în această viaţă şi spre veşnicia luminii neapuse din Împărăţia Cerurilor, în slava Sfintei Treimi, alături de Maica Domnului, de sfinţii şi de toţi cei care şi-au cunoscut şi şi-au împlinit rostul pentru care Dumnezeu ne-a adus la viaţă: iubirea. De hramul mănăstirii, Maica milostivirii a făcut o nouă minune, smerită, dar nu mai puţin simţită: în vremuri de secetă duhovnicească, a chemat şi a hrănit minunat atâţia şi atâţia oameni.

Bucură-te, Maică a milostivirii!

A consemnat protos. Dosoftei Dijmărescu

Foto: monah Timotei Tiron, Mănăstirea Putna

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: