În cadrul campaniei „Oamenii Timpului”, iniţiată de revista „Timpul”

Sucevenii pot vota online personalităţi din 10 domenii

DSCN0768Campania „Oamenii Timpului” a fost lansată ieri, la Suceava, fiind iniţiată de revista contemporană „Timpul” de la Iaşi, în ideea de a promova valorile de excepţie din regiunea de Nord-Est, dar şi de la Cernăuţi şi Chişinău.

Preşedintele Asociaţiei Timpul, Adriana Nazarciuc, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că această campanie „doreşte să facă o reverenţă” în faţa oamenilor de valoare, cu proiecte şi rezultate deosebite, fie că le-au obţinut în localitatea lor natală sau provin din judeţele campaniei şi s-au stabilit în altă parte.

Iniţiată anul trecut doar pentru judeţul Iaşi, campania s-a extins anul acesta în judeţele Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Vaslui, Bacău, în Ucraina şi Republica Moldova – la Cernăuţi şi Chişinău. Vor fi votate online, pe site-ul www.oameniitimpului.ro, personalităţile pe care cetăţenii din zonele menţionate le consideră cele mai reprezentative, pe 10 categorii: literatură, arte, educaţie şi cercetare, memorie şi istorie, societate civilă, diplomaţie publică, tinere valori, sănătate, antreprenoriat, jurnalism.

Dna Nazarciuc a explicat că propunerile online trebuie făcute până la data de 15 septembrie, după care ele vor fi analizate şi se vor întocmi dosare de candidatură pentru fiecare personalitate, urmând ca toate datele să fie înregistrate în perioada septembrie-octombrie 2015. Decizia finală o va avea însă un juriu naţional, format din personalităţi din toate domeniile competiţiei, dar vor fi luate în considerare şi voturile publicului. Fiecare din localităţile cuprinse în campanie va avea propria gală, la care vor fi evidenţiate valorile locale, urmând a fi câte zece nominalizaţi din fiecare judeţ, gala finală fiind programată la data de 12 decembrie, la Teatrul Naţional din Iaşi.

Directorul revistei „Timpul”, prof. univ. dr. Daniel Şandru, fălticenean de origine şi cetăţean de onoare al acestui oraş, totodată profesor asociat la Universitatea Suceava, unde predă ştiinţe politice, a declarat, în acelaşi cadru, că „Suceava e zona mea de suflet”.

„Consider că judeţul Suceava, dintr-o varietate de motive, poate fi, prin personalităţile sale de excepţie, un competitor extraordinar în această campanie care cuprinde toată regiunea de Nord-Est, oraşele Cernăuţi şi Chişinău”. Numind campania „un exerciţiu al excelenţei”, prof. Şandru şi-a exprimat convingerea că „judeţul Suceava, ca şi celelalte judeţe din regiunea de Nord-Est, ca şi oraşele Cernăuţi şi Chişinău, poate să-şi recunoască, să-şi promoveze valorile de excepţie, fiindcă este de datoria fiecărei comunităţi să facă această reverenţă faţă de personalităţile sale excepţionale”. El a spus că în fiecare din localităţile alese campania are ca parteneri fie primăriile, fie consiliile locale sau ambele, dar şi-a arătat dezamăgirea că nu a găsit aceeaşi deschidere şi la Suceava:

„În urma discuţiilor avute cu decidenţii Consiliului Judeţean Suceava nu a existat o deschidere pentru acest proiect, motivându-se – într-o manieră formală – că în Suceava fondurile alocate pentru domeniul cultural sunt antamate la începutul anului”.

Daniel Şandru a mai spus că bugetul total al campaniei se cifrează la 4,3 miliarde lei vechi, peste jumătate fiind susţinut de Primăria Iaşi (2,8 miliarde lei vechi) şi CJ Iaşi (500 milioane lei vechi), bani care vor susţine gala finală. „Chiar dacă nu vom beneficia de ajutorul Sucevei, vom face eforturi să acoperim suma necesară din zona privată, pentru organizarea galelor din fiecare judeţ din zona privată” a mai spus prof. Daniel Şandru.

După Suceava, astăzi campania va fi lansată la Cernăuţi, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Campania „Oamenii Timpului” nu se va opri aici, la anul va fi orientată spre Transilvania, urmând să fie extinsă în toată ţara, sub titulatura „Marea Unire Culturală”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: