Rusia distruge cu buldozerul alimentele europene, dar caviarul şi alte produse de lux fac excepţie

Embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare europene scuteşte produsele de lux, precum caviarul, iar comerţul cu astfel de produse prosperă, se arată într-un articol publicat ieri de AFP.

Ca represalii la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei pentru acţiunile ei destabilizatoare în Ucraina, guvernul de la Moscova a impus anul trecut în luna august un embargou asupra majorităţii produselor agroalimentare importate din ţările ce au subscris acestor sancţiuni, respectiv statele membre ale UE, SUA, Australia, Canada, Norvegia, alte cinci ţări din afara blocului comunitar fiind adăugate joi pe această listă.

Însă în timp ce în Rusia buldozerele striveau în faţa camerelor de luat vederi tone de peşte, carne, brânză şi tomate bănuite că au fost aduse ocolind embargoul, societatea italiană Agroittica anunţa că anul trecut a vândut pe piaţa rusă patru tone de caviar „de cea mai bună calitate” şi estimează că anul acesta cantitatea va spori la cinci tone. „Rusia este în mod tradiţional prima noastră piaţă la export. Iarna trecută vânzările noastre au scăzut uşor din cauza devalorizării rublei. Dar a fost vorba doar despre o problemă legată de puterea de cumpărare (…), nu un efect al sancţiunilor”, precizează Stefano Bottoli, directorul comercial al respectivei companii italiene care este primul producător mondial de caviar, comercializând anual între 25 şi 30 de tone din acest produs, cantitate ce reprezintă aproximativ o cincime din producţia mondială. „Ruşilor le plac sortimentele de caviar foarte puternice sau foarte delicate, iar noi le vindem mai ales pe cele delicate, respectiv caviarul de sturion alb, care este de cea mai bună calitate şi are preţul cel mai ridicat”, acesta fiind servit în special în restaurantele selecte, explică Bottoli în continuare. „În schimb, nu le mai vindem peşte precum somon sau sturion afumat”, produse supuse embargoului, adaugă sursa citată.

Pe lângă caviar, şi alte produse incluse în categoria celor „de lux” sunt exceptate de la embargou. Este de exemplu cazul jambonului uscat italienesc „prosciutto”, al vinurilor alese şi alcoolului scump.

Cât despre alimentele obişnuite confiscate în urma încălcării embargoului, după episodul strivirii lor cu buldozerele peste 280.000 de ruşi au semnat o petiţie on-line prin care cer ca acestea să nu mai fie distruse, ci oferite celor nevoiaşi ori „foştilor combatanţi”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: