PSD Suceava 2020

La Ciocăneşti, a XII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului

Satul cultural al României în 2014, comuna-muzeu Ciocăneşti, va fi, în perioada 14-16 august, gazda celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Naţional al Păstrăvului. Premergător, încă din 10 august, la Ciocăneşti se derulează activităţi în cadrul „Săptămânii plutăritului”, ultimii plutaşi din zonă construind o plută turistică. Aceasta, dacă va fi apă suficientă pe Bistriţa, va ajunge de la Botoş la Ciocăneşti. Turiştii vor putea asista până joi la etapele construcţiei unei plute, urmând ca vineri, 14 august, după un tur la stânele turistice din Munţii Suhard, la ora 14, să aibă loc lansarea plutei pe Bistriţa Aurie. Ajunşi la Oiţa cu pluta, turiştii sunt invitaţi să viziteze mina turistică Oiţa. Din cele 15 galerii din care se extrăgea în principal minereu de mangan utilizat la producţia de tablă de la Combinatul siderurgic de la Galaţi, se vizitează doar una.

Ziua de vineri se va termina cu un recital de muzică folk şi poezie susţinut de Andrei Păunescu, Magda Puşcaş, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Mihaela Popescu, Sorin Ursan, Marius Matache, Ştefania Iacob şi Sorin Poclitaru.

Sâmbătă, 15 august, festivalul propune Concursul naţional de pescuit, startul primei manşe fiind dat la ora 7, iar a celei de-a doua, după-amiază.

După slujba oficiată de preoţii parohi la parohiile Ciocăneşti, Botoş şi de la Schitul „Sfânta Cruce”, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, la Casa de Cultură „Florin Gheucă, urmată, la ora 14, de Parada lăzilor de zestre şi deschiderea expoziţiei cu lăzi de zestre. Pe parcursul zilei vor fi jurizate „Cea mai frumoasa casă tradiţională”, „Cea mai frumoasă grădină cu flori”, „Cel mai frumos costumul popular” şi „Cea mai frumoasă ladă de zestre”. De la ora 15, pe scena amplasată în curtea Casei de Cultură, se va desfăşura spectacolul folcloric „La zi de sărbătoare”, care-i are ca invitaţi pe Călin Brăteanu, Valeria Arnăutu, Ovidiu Purdea Someş, ansamblurile folclorice din Botoş, Mălini, Calafindeşti, Cândeşti (judeţul Dâmboviţa), Săsciori şi Vinerea (ambele din judeţul Alba), Satulung (Maramureş), Vatra Dornei, Bardari (Republica Moldova). Seara se va încheia cu concertul trupei Fără Zahăr şi cu „Hora plutaşilor”.

Duminică, 16 august, începând cu ora 13, sunt programate manifestările demonstrativ-sportive cu genericul „De la hapuc la oină”, iar de la ora 15, spectacolul artistic susţinut de Ansamblul „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, Miruna şi David Ţăran, Oana Tomoioagă, Şerban Horj, Ana-Maria Chiloti, Laura-Maria Niculiţă, Laura Erhan, Cristina Gheorghiu, Tatiana Ţintă, Saveta Bogdan, Alexandru Brădăţan şi Sonny Flame. Manifestările se vor încheia cu un foc de tabără care va fi aprins la ora 21. (IUSTIN B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: