Într-o lume bântuită de sex

Violul, din ce în ce mai prezent

viol-minoraCazul de viol al unei fete de 18 ani, de la Vaslui, dar mai ales absurda punere în libertate a celor şapte indivizi judecaţi pentru că au batjocorit-o, a readus în atenţia opiniei publice această oribilă infracţiune, una dintre cele mai vechi din istoria fărădelegilor româneşti, alături de furt şi omor.

Odată cu mediatizarea acestui caz, România s-a împărţit în două tabere. O parte, bolnavă şi urâtă, refuzând să vadă grotescul şi anormalul situaţiei, susţine ideea, vulgară de altfel, potrivit căreia „căţeaua, până nu ridică coada…” nu se întâmplă nimic.

Şi pentru că nu era suficient prin ce a trecut deja, au blamat tânăra fată spunând că a căpătat ceea ce a căutat şi că autorii, băieţi de gospodari, n-au făcut decât să profite de situaţia oferită.

Cealaltă parte, poate cu ceva şcoală în plus şi o perspectivă mai civilizată asupra problemei, este însă alături de victimă, susţinând-o şi totodată încercând să stârpească opinia demodată cum că vina pentru agresiunea sexuală revine femeii.

Violul a fost şi este, indiscutabil, o violenţă pedepsită de lege, dar în prezent, din păcate, foarte greu de dovedit.

În Codul penal al domnitorului Constantin Mavrocordat scria, pe la 1750, cât se poate de limpede, că „Cel ce va fi prins cu ştromeleagul învârtoşat primpregiurul părilor fătătoare ale muierii i se va tăia scârbavnicul mădulariu, spre veşnica lui nefolosire”.

În prezent însă, mutilarea nu mai e o pedeapsă, noul Cod penal românesc prevăzând pedepse pentru viol doar de la 3 la 10 ani închisoare sau de la 5 la 12 pentru violul unui minor.

Până în acel moment însă, al luării unei decizii, drumul e lung şi anevoios, pentru că anchetatorii se confruntă foarte des cu credibilitatea victimei. Ei trebuie să dovedească dincolo de orice dubiu că este vorba de un viol real şi nu de sex liber consimţit, regretat ulterior de tinere şi imputat public ca fiind o agresiune.

Fapte reale din această speţă se întâmplă însă anual în România, iar violatorii, atunci când sunt dovediţi, fac puşcărie.

Despre traumele victimelor, despre vieţile lor deformate şi suflete pustiite, despre dorinţe frânte şi temeri ce durează ani în şir nu mai vorbesc apoi decât psihologii.

Problema este că, dacă mai demult exista ideea că femeile sunt violate de maniaci sexuali care le pândesc noaptea prin locuri neumblate, realitatea actuală arată că mai mult de jumătate dintre fapte sunt comise de apropiaţi, prieteni şi chiar iubiţi ai fetelor agresate.

Printre suceveni, nu puţini violatori

Violul nu este, din mare fericire, una dintre nelegiuirile preferate ale infractorilor din judeţul nostru. Cel puţin nu în cursul acestui an. În judeţul Suceava oamenii fură, înşală, se bat la beţie, se mai omoară uneori, dar comit mult mai puţine infracţiuni la viaţa sexuală.

Din cele aproape 35 de sesizări privind violuri, făcute poliţiştilor până în luna iulie 2015 de presupuse victime, doar trei s-au încheiat cu urmărirea penală a autorilor.

La sfârşitul lunii aprilie, Petrică G., din Moldoviţa, de 21 ani, a violat o minoră de 17 ani. Noaptea, în jurul orei 1, a ales să facă drumul spre casă pe o scurtătură pe calea ferată. A zărit-o pe fata care mergea şi ea spre casă pe aceeaşi rută. A venit din spatele ei şi, prin folosirea forţei fizice, a întreţinut, potrivit comunicatului emis la acea vreme de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, „relaţii sexuale normale incomplete cu aceasta”.

Asupra tânărului, încă cercetat pentru viol, s-a luat atunci doar măsura controlului judiciar.

Individ dat în urmărire pentru că ar fi violat o fată de 16 ani, într-un internat din Câmpulung Moldovenesc

Cel mai recent caz de viol, sesizat direct procurorilor, s-a petrecut în dimineaţa zilei de 8 iunie a.c.

Un individ identificat apoi de victimă ca fiind Marius Ionel Obreja, de 34 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, a intrat dimineaţa, la ora 3, în internatul unei şcoli profesionale din localitate şi a violat o fată de 16 ani. A intrat pur şi simplu într-o cameră, a ajuns la patul fetei, i-a pus cuţitul la gât, a violat-o, după care a fugit. Nimeni nu a auzit nimic deşi în camera de alături dormeau alte trei fete, dar şi pedagoga de serviciu.

Amprentele presupusului violator au fost descoperite pe mobila din camera de internat, dar individul a dispărut de la domiciliu din ziua faptei.

Judecătorii au emis, în lipsă, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile, încă „neonorat”.

Obreja este în prezent dat în urmărire naţională şi internaţională, existând informaţii că ar fi fugit deja în străinătate.

Pădurarul violator şi tânărul care şi-a sechestrat şi batjocorit iubita minoră timp de 13 ore, condamnaţi anul acesta la ani grei de închisoare

În lunile care au trecut din anul 2015 s-au desfăşurat mai multe proceduri judiciare iniţiate în urma unor agresiuni sexuale petrecute anul trecut, iar câţiva violatori au ajuns după gratii.

Cel mai cunoscut caz – şi care a adus satisfacţie opiniei publice – a fost condamnarea la 11 ani de puşcărie a pădurarului care anul trecut a violat o minoră de etnie romă, de 14 ani.

Pe 11 mai, 2014, Florea Duţu, de 55 de ani, fost angajat al OS Pătrăuţi, a acostat minora, a băgat-o în maşină folosindu-se de o minciună, după care a dus-o la marginea pădurii, într-o casă părăsită, a lovit-o şi a violat-o. Apoi a abandonat copila traumatizată, în puterea nopţii, într-o zonă pustie, ameninţând-o că, dacă povesteşte ce s-a întâmplat, o ascunde în pădure de n-o mai găseşte nimeni. Dar fata a povestit totuşi.

Când mama fetei a venit să reclame fapta la poliţie, treburile erau în ceaţă, mai ales că Duţu a fost acoperit de doi colegi care au declarat că erau împreună cu el la ora la care se comisese fapta.

În februarie, însă, anchetatorii s-au limpezit şi au dispus reţinerea pădurarului violator, pentru ca în luna iulie acesta să fie condamnat.

Pe 20 iulie a.c., magistraţii suceveni l-au trimis la puşcărie, pentru 6 ani, pe Alexandru Irimie, de 24 de ani, din Bosanci, care la momentul sentinţei era deja după gratii, arestat preventiv.

Anul trecut, acesta avea o relaţie cu o minoră de 14 ani. Într-o zi a luat-o acasă, spunându-i că vor s-o cunoască părinţii lui. Nu era vorba de asta, altele fiind gândurile iubitului. În momentul când fata a vrut să plece, el a devenit violent şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale. A fost apoi sechestrată în casă timp de aproape 13 ore şi violată încă o dată, pentru că a încercat să fugă. Abia a doua zi dimineaţă fata a fost lăsată să plece, cu condiţia să nu reclame la poliţie.

Dar nici această copilă nu şi-a ascultat agresorul şi, astfel, acesta a putut fi pedepsit.

Extrădat din Italia pentru a răspunde în faţa procurorilor pentru şantaj şi, poate, pentru viol

Pe 22 aprilie 2015, în arestul IPJ Suceava a fost încarcerat, proaspăt extrădat din Italia, Alexandru Valentin Cozlac, de 21 de ani, din oraşul Siret. Pe numele lui Judecătoria Suceava a emis, în lipsă, mandatul de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, deşi asupra lui planau şi acuzaţii de viol. El a fost dat în urmărire naţională şi semnalat inclusiv pe plan internaţional, identificat în Italia şi predat apoi autorităţilor române.

Pe 3 septembrie 2014, venit acasă în vacanţă, tânărul i-a promis unei fete, cu care se împrietenise pe Facebook, că îi va da telefonul performant pe care i l-a promis când era în străinătate. Fata ştia că merge la Rădăuţi să primească telefonul, dar a ajuns acasă la Cozlac, care i-a cerut să întreţină cu el relaţii sexuale. Fata a refuzat în mod repetat, dar, crezând că astfel scapă, a fost de acord în final cu un sex oral.

Ulterior, individul, care filmase totul, a şantajat-o că, dacă nu-i stă la dispoziţie când revine din nou din Italia, publică filmuleţul pe internet.

Poliţia a primit reclamaţia fetei, iar tânărul a intrat pe durata cercetările sub control judiciar, doar că, între timp, plecase din nou în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: