Locuinţele ANL sunt mai scumpe

ANL-PECO-1140424> „În toată ţara preţurile scad, iar cei de la ANL, din nefericire, au considerat că trebuie să le mărească” opinează viceprimarul sucevean Lucian Harşovschi > Din cauză că Ministerul Finanţelor nu a stabilit normele metodologice de aplicare, la un an de la aprobarea legii, vânzarea în rate încă nu poate fi aplicată

Preţul de vânzare al locuinţelor construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), cu finanţare guvernamentală, a fost a majorat. Anunţul este făcut de Lucian Harşovschi, viceprimar al municipiului Suceava, care a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că majorarea vine pe fondul diminuării preţurilor de pe piaţa imobiliară liberă. Harşovschi spune că majorarea, consacrată prin Ordinul nr. 373 din 28 iulie, este de circa 55 de euro/mp, plecând de la vechiul nivel de 328 de euro şi ajungând la 1.691,29 lei/mp (inclusiv TVA).

„În toată ţara preţurile scad, iar cei de la ANL, din nefericire, au considerat că trebuie să le mărească” opinează Lucian Harşovschi.

În evidenţele Serviciului „Fond locativ” al Primăriei Suceava sunt înregistrate 274 de unităţi de locuit ridicate în baza programului guvernamental derulat prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, până în prezent fiind vândute către solicitanţi numai 11 dintre acestea.

„Oricât de mult am făcut apel la populaţie, au venit foarte puţini doritori pentru a le cumpăra”, arată viceprimarul.

Pe de altă parte, Harşovschi evidenţiază că Hotărârea Guvernului nr. 644 din 5 august 2014 prevede că apartamentele şi garsonierele ANL pot fi cumpărate şi în rate, cu un avans de 15%, însă respectivele reglementări nu pot fi puse în practică, din cauză că Ministerul Finanţelor nu a stabilit normele metodologice de aplicare.

„La 1 an de la aprobarea hotărârii de guvern avem foarte multe cereri în acest sens, dar, din nefericire, nu putem să le dăm curs, pentru că normele metodologice nu sunt clare. Primăria Suceava a făcut foarte multe adrese la ANL, a fost şi dl primar Ion Lungu la Bucureşti, iar cei de acolo spun că ţine de Ministerul de Finanţe să facă un calcul, pentru a vedea cum se vor vinde aceste apartamente în rate” susţine viceprimarul.

ANL a probat ridicarea a patru imobile noi, cu 80 de apartamente, cerând eliberarea cu celeritate a autorizaţiei de construire

Lucian Harşovschi relevă că, totuşi, în urma demersurilor făcute în Capitală, a fost repus pe tapet proiectul de construire a încă patru blocuri ANL, în preajma Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, pe bulevardul 1 Decembrie 1918. Astfel, printr-o adresă din 29 iulie, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a cerut lămurirea situaţiei juridice a suprafeţei de 10.000 de mp aflată la dispoziţie, inclusiv eliberarea cu celeritate a autorizaţiei de construire a celor patru imobile noi, cu 80 de apartamente, în cazul cărora Primăria asigură utilităţile aferente. De asemenea, până la jumătatea lunii septembrie, Proiect „Bucovina”, câştigătoarea licitaţiei organizate la nivel naţional, va reactualiza proiectul tehnic aferent clădirilor în cauză şi va întocmi studiul geo-topo.

Reamintim că, în august 2011, prima rundă a licitaţiei pentru ridicarea acestor blocuri a fost contestată de unul dintre competitori, Curtea de Apel Bacău a dat dreptate acestuia, iar proiectul a fost suspendat până acum.

Pe bulevardul 1 Decembrie 1918, cartierul Obcini, în preajma Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Primăria are încă 80 de apartamente şi garsoniere. Recepţia a fost făcută încă de la finele anului 2009, beneficiarii mutându-se în casă nouă în anul următor. În acelaşi perimetru au fost amenajate 40 de unităţi de locuit pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, o parte dintre acestea având destinaţia de locuinţe sociale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI