Faţă de informaţiile eronate publicate de ORS cu privire la mortalitate şi durata medie de spitalizare

Conducerea SJU a luat atitudine, prezentând cifrele reale

dr. Cristian Irimie

dr. Cristian Irimie

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a luat atitudine faţă de statistica eronată publicată de Observatorul Român de Sănătate (ORS), cu privire la rata mortalităţii de 10,6%, în 2012, care situează spitalul pe primul loc din ţară, prezentând în faţa presei sucevene cifrele reale. Astfel, rata medie de mortalitate pe total spital era, în 2012, de 2,35, iar anul trecut a fost 2,38. De asemenea, a fost prezentată o durată medie de spitalizare, la Suceava, de peste 10%, iar în realitate, în 2012 a fost de 7,38%, iar în 2014 – de 7,34%.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă, că nu doreşte să intre „într-o polemică” cu Ministerul Sănătăţii sau „organul său de presă”, de aceea a reacţionat doar „printr-o replică scurtă, la obiect, în care le-am spus că datele pe care le-au prezentat sunt eronate”.

Potrivit prezentării făcute de dr. Cristian Irimie, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la SJU, în aceeaşi conferinţă de presă, informaţiile publicate de ORS nu sunt luate din statisticile reale, prezentate anual de spital către Direcţia de Sănătate Publică Suceava. El a explicat că analiza ratei mortalităţii este „un indicator înşelător al calităţii actului medical”, deoarece un spital judeţean de urgenţă, precum cel de la Suceava, „drenează bolnavii din tot judeţul, precum şi toţi bolnavii grav de la spitalele din judeţ”, fiind normal ca mortalitatea de la SJU să fie mult mai mare decât cea de la spitalele din Humor sau din Fălticeni. Dr. Irimie a spus că sunt secţii cu mortalitate crescută, precum Secţia Cardiologie – 5,38, secţie care avea o mortalitate de 13,8 în urmă cu 10 ani. De asemenea, mortalitatea este mai mare la Secţia Neurochirurgie, 13,08, unde ajung multe cazuri de traumatisme craniene grave, provocate de accidente rutiere, care „lasă posibilităţi mai mici de tratament”, la Secţia Neurologie, 12,65, unde „se internează patologia vasculară care omoară destul de repede”. Medicul a spus că, peste 1-2 ani, la Neurologie, mortalitatea va scădea foarte mult datorită „implementării procedurilor de stentare şi tromboliză în sistemul circulator cerebral”, care deja s-au introdus, astfel fiind multe cazuri salvate. La polul opus, cu o mortalitate de 0,02%, care se menţine pe zero din 2008, este Secţia de Obstetrică-Ginecologie.

Potrivit informaţiilor transmise de DSP Suceava, rata de mortalitate în spitale, per total judeţ, a fost de 1,75, în 2014. Conform statisticilor prezentate de spitale, cu o rată de mortalitate zero sunt spitalele de psihiatrie din Câmpulung şi Siret, Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului avea, anul trecut, o mortalitate de 0,23, Spitalul Municipal Fălticeni – 0,96, Spitalul Municipal Câmpulung – 1,16, Spitalul Rădăuţi – 1,6, Spitalul Vatra Dornei – 1,23, cea mai mare rată de mortalitate fiind la Spitalul de Boli Cronice Siret – 2,03, cifra fiind explicabilă prin faptul că acolo există şi o secţie de îngrijiri paleative.

„Atunci când interpretăm datele, trebuie să ţinem cont şi de faptul că Spitalul Judeţean preia cazurile cele mai dificile din judeţ, are cel mai mare număr de paturi şi secţii care nu se regăsesc în structura celorlalte spitale” a precizat conducerea DSP.

Durată medie de spitalizare scăzută mult sub medie la Cardiologie, Chirurgie generală, Ortopedie-Traumatologie

Referitor la durata medie de spitalizare la SJU, dr. Cristian Irimie a explicat că datele prezentate de Observatorul Român de Sănătate „au fost culese de nu ştiu unde”, nefiind reale, durata medie de spitalizare la Spitalul Judeţean Suceava fiind, în 2012, de 7,39 şi nu 10 cum e în statistica dată de organizaţia respectivă. Anul trecut, durata medie de spitalizare la SJU a fost de 7,74, cifre mai mari fiind raportate de secţii unde depăşirea este absolut normală prin „configuraţia cazurilor medicale”.

Dr. Irimie a menţionat astfel secţiile Boli Infecţioase, cu o durată medie de spitalizare de 9,03, Nefrologie – 8,12, Neurologie – 7,74 şi secţiile Ftiziologie, Recuperare, Medicină fizică şi balneologie, şi Reumatologie, unde prin contractul-cadru s-a stabilit o durată medie de spitalizare care trebuie realizată.

„Toate secţiile chirurgicale au durata medie de spitalizare mult sub media pe spital. La Cardiologie durata medie de spitalizare a fost 3,65, anul trecut, la Chirurgie generală a fost 4,23 anul trecut, la Ortopedie a fost de 4,89. Sunt eforturi foarte mari care se fac de către medicii din aceste secţii în rezolvarea cazurilor, iar această medie de spitalizare scăzută are un beneficiu foarte mare, în primul rând prin reducerea infecţiilor nosocomiale, prin creşterea confortului pacientului”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: