Proiectul de restaurare şi modernizare a Bisericii „Sfântul Simion” din Suceava şi a Turnului clopotniţă este în plină desfăşurare

Lucrările de restaurare şi modernizare de la Biserica „Sfântul Simion” din Suceava şi de la Turnul clopotniţă de alături sunt în plină desfăşurare, până acum realizându-se 40% din volumul total al lucrărilor, ne-a declarat, ieri, preotul paroh Constantin Ciupu.

Cele două monumente istorice vor fi consolidate, restaurate şi modernizate prin proiectul european „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”, cu o valoare totală de finanţare de 6.434.683 lei, contribuţia europeană fiind de circa 4,5 milioane lei. Beneficiară este Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Simion” din Suceava, proiectul desfăşurându-se cu acceptul proprietarului de drept, Biserica Armeană din Suceava.

Preotul paroh Constantin Ciupu ne-a explicat că, până acum, s-au executat lucrări la toate obiectivele propuse în acest proiect, lucrările la biserica propriu-zisă fiind efectuate în proporţie de 60%, ele constând în pregătirea infrastructurii pentru realizarea sistemului de încălzire în pardoseală. La biserică vor fi achiziţionate şi montate policandre, pentru a conferi un anume stil acesteia, precum şi catapeteasma. Pentru încălzirea ei prin pardoseală, au fost săpate şase puţuri adânci de 120 de metri, care vor capta căldura geotermală ce va fi transferată către clădirea punctului de informare şi biserică. La Turnul clopotniţă au fost executate 50% din lucrările de consolidare, care au constat în curăţare, injectare, consolidare a eşafodajului clopotelor, refacerea zidăriei, fiind păstrată forma iniţială.

Preotul Ciupu a spus că la turn urmează lucrările de montare a şarpantei şi a învelitoarei din tablă de cupru. În vârful turnului va exista un punct de belvedere, de unde turiştii vor putea admira partea de sud-est a oraşului.

Circa 30% din lucrări au fost efectuate la punctul de informare turistică, fiind realizate fundaţia şi ridicată structura superioară de rezistenţă. În această clădire vor funcţiona un muzeu, oficiul parohial, camera tehnică, unde va fi montată centrala termică, o cameră pentru ghid, un spaţiu de reculegere.

 “Muzeul va pune în valoare obiecte de cult şi, în urma încheierii restaurării obiectelor ornamentale – puţine – descoperite cu prilejul descărcării de sarcină arheologică, acestea vor fi expuse. Muzeul va mai cuprinde fotografii şi alte obiecte care vor arăta istoria bisericii-monument istoric şi a turnului clopotniţă, a zonei cartierului Zamca şi a comunităţii armene din Suceava. Pentru amenajarea muzeului vom colabora cu specialişti în domeniu, muzeul fiind realizat cu contribuţia Parohiei Ortodoxe Române «Sf. Simion»” a declarat pr. Constantin Ciupu.

În ce priveşte lucrările de amenajare a incintei, au fost realizate un zid de sprijin în partea de vest şi cea de nord, fundaţia şi temelia de împrejmuire, reţelele de incintă, drumurile de acces etc. Preotul Ciupu a mai spus că tot ce se realizează la această parohie în ce priveşte construcţia propriu-zisă, “trebuie însă dublat de o anume atitudine şi de efort susţinut pentru ca omul să folosească, să dea valoare şi viaţă folosind, totodată, aceste ziduri pentru progresul moral şi social’’.

Proiectul a început în aprilie 2014, termenul de finalizare fiind 20 decembrie 2015.

Biserica „Sfântul Simion” din Suceava şi Turnul clopotniţă, monumente istorice, au fost ctitorite în secolele al XVI-lea şi respectiv al XVII-lea.

“Alături de celelalte biserici monumente istorice sucevene, locaşuri de regăsire spirituală, Biserica «Sfântul Simion» se impune prin accente verticale originale. Scopul implementării acestui proiect este şi acela de a salva de la distrugere, de a conserva moştenirea culturală şi a spori atractivitatea acestor două obiective pentru turismul cultural” a mai declarat preotul Constantin Ciupu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI