Alexis Tsipras speră într-o reducere a datoriei Greciei începând din noiembrie

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a declarat, ieri, încrezător în posibilitatea de a obţine, începând din luna noiembrie, o reducere importantă a datoriei publice, pe care creditorii Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional „s-au angajat” să o studieze, relatează AFP. „Ceea ce este important este că am avut un angajament (al creditorilor) privind o reducere a datoriei, care va interveni în noiembrie după primul audit al programului” de ajutor financiar ai cărui termeni sunt negociaţi în prezent de Atena cu UE şi FMI, a declarat şeful guvernului elen, într-un interviu de două ore la postul de radio „Sto Kokkino”, apropiat partidului său Syriza.

Guvernul elen solicită o reducere a datoriei ţării, aflată în prezent la 170% din PIB şi care nu poate decât să se mărească odată primirea noului ajutor de peste 80 de miliarde de euro. Ideea acestei restructurări, ce ar prelungi scadenţele şi ar micşora dobânzile, a raliat treptat partenerii Greciei, în pofida incertitudinilor legate de calendarul său.

Discuţiile privind termenii noului plan de asistenţă au început luni la Atena şi ar urma să se încheie până la mijlocul lunii august. „Vom pune în aplicare angajamentele acordului (din 13 iulie, de la Bruxelles), fie că suntem de acord sau nu. Nu mai mult, dar nici mai puţin”, a dat asigurări Tsipras, precizând că încheierea acestor negocieri este singura modalitate de a se pune capăt speculaţiilor privind o ieşire a Greciei din zona euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI