Neglijenţa şi delăsarea proprietarilor, vinovate de producerea a zeci de furturi

furt_usa_probe_recoltarePeste 2200 de furturi de toate categoriile, petrecute în mediul rural şi urban, au fost sesizare Poliţiei Suceava de la începutul acestui an. Se fură orice! De la găina din coteţ, grămada de trifoi, ostreţele din gard, fier vechi şi scule, până la bani, telefoane mobile, bijuterii şi autoturisme. Apelând la istoria cea mai recentă, doar în luna iulie a.c., poliţiştii suceveni au primit spre cercetare aproape 400 de astfel de infracţiuni. Se fură din locuinţe, din grajd, din beciuri, se fură din birouri şi din maşini, din magazine, de pe câmp, din buzunare, de la capul mortului sau de lângă patul de spital.

Date fiind circumstanţele producerii lor, cea mai mare parte dintre furturi au fost greu de anticipat şi de evitat, dar destul de multe fapte nu s-ar fi petrecut dacă păgubiţii şi-ar fi luat un minim de măsuri de siguranţă şi nu şi-ar fi lăsat bunurile la îndemâna infractorilor…

O măsură simplă

„Deşi poliţiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia cu privire la reguli preventive minime ce trebuie respectate, pentru a nu cădea victime ale furturilor din locuinţe, garaje şi anexe, în continuare sucevenii cad victime ale hoţilor datorită superficialităţii şi neglijenţei în asigurarea uşilor.

Recomandăm mereu cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor, astfel încât să poată preveni aceste fururi. Cea mai simplă şi elementară măsură este asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a caselor şi anexelor” a declarat ieri subcomisar Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, după ce încă două furturi, produse din neglijenţa păgubiţilor, au intrat în cercetarea poliţiştilor.

Miercuri dimineaţă, la ora 7.45, Poliţia oraşului Siret a fost sesizată de un localnic de 80 ani cum că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute i-au furat autoturismul din garaj.

Poliţiştii au stabilit apoi că în seara zilei de 21 iulie, în jurul orei 22, bărbatul parcase autoturismul în garajul locuinţei, lăsând cheile în contact şi portierele neasigurate. Iar a doua zi nu l-a mai găsit.

Poliţia din Mălini s-a ocupat miercuri de un fapt similar. Dintr-un garaj lăsat neîncuiat, al unei femei de 64 de ani, dispăruse o bicicletă.

A fost să fie două cazuri cu final fericit, pentru că poliţiştii nu numai că au găsit bunurile furate, dar au identificat şi hoţii.

“În urma măsurilor întreprinse de poliţişti, autoturismul a fost găsit abandonat pe strada 28 Noiembrie din localitate, iar persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ca fiind un tânăr de 21 ani, din comuna Bălcăuţi, ce nu posedă permis de conducere. A fost identificată şi persoana bănuită de comiterea faptei de la Mălini, acesta fiind un bărbat de 44 ani, din localitate, ce avea asupra sa bicicleta sustrasă” a menţionat reprezentantul IPJ Suceava.

Cele două persoane sunt cercetate penal, prima pentru furt în scop de folosinţă şi conducerea pe drumurile publice fără permis de conducere, iar cea de a doua pentru furt.

Zeci de furturi din locuinţe nu s-ar fi produs dacă proprietarii ar fi învârtit, la timp, cheia în uşă

Potrivit statisticii infracţiunilor de furt, dezbătute de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, o cincime din cele 517 de furturi din locuinţe înregistrate în primele 6 luni ale anului 2015 ar fi putut fi prevenite cu un minim de grijă şi efort din partea celor păgubiţi.

28 de suceveni au devenit victime ale infracţiunilor de furt comise de persoane “prietenoase” pe care le-au primit în casă cu naivitate şi fără să le legitimeze sau să verifice un act. Acestea s-au prezentat la uşile oamenilor pentru aşa-zise verificări ale instalaţiilor electrice sau de gaz, dezinsecţii sau cu alte pretexte, fiind de fapt hoţii ascunşi sub masca unor meseriaşi.

74 de persoane din judeţul Suceava n-ar fi păţit-o, de asemenea, dacă n-ar fi invitat singure “ursul la miere”. Sunt suceveni care au lăsat pur şi simplu uşa locuinţei descuiată sau ferestrele deschise, iar nepoftiţii au profitat.

O uşă mai solidă şi bine zăvorâtă ar fi putut reduce de asemenea o parte din cele peste 270 de furturi din anexele gospodăreşti, raportate deja poliţei în prima jumătate de an. La fel de bine, un sistem de pază şi alarmare instalat, ba chiar şi un amărât de câine de pază ar fi făcut ca furturile din societăţi comerciale înregistrate în judeţ, până la acest moment, să fie mai puţine de 280, câte s-au produs.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: