La Fălticeni

Concurs de comunicări ştiinţifice la geografie ale liceenilor

geografi 2În perioada 19 – 24 iulie, la Fălticeni se desfăşoară etapa naţională a concursu-lui de comunicări ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în colaborare cu Filiala Suceava a Societăţii de Geografie din România şi colegiile “Nicu Gane”, “Vasile Lovinescu”, “Mihai Băcescu” din Fălticeni. La competiţie participă aproximativ 200 de persoane, dintre care 118 sunt elevi din toate judeţele ţării, însoţiţi de 40 de profesori. Sunt prezenţi şi 20 de membri ai Societății de Geografie din România şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

“Este o activitate foarte importantă pentru geografi şi pentru geografii în devenire. Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice este un prilej foarte bun pentru a demonstra importanţa geografiei ca disciplină, atât latura ei ştiinţifică, cât şi pentru componenta ei practică. Ne-am bucurat foarte mult că Fălticeniul ne-a propus anul trecut să fie gazda acestei întâlniri, având în vedere rezultatele deosebite ale profesorilor şi elevilor din această zonă. M-am bucurat enorm duminică seara, la premierea elevilor olimpici, când am văzut că prima elevă de liceu premiată este olimpica noastră internaţională Lorena David, care peste două săptămâni va participa la Olimpiada internaţională de la Moscova, iar primul profesor citat a fost Marcel Porof, un om deosebit, pentru care noi geografii avem un respect aparte, pentru că permanent a adus în competiţii copii foarte buni. Sperăm ca această activitate desfăşurată la Fălticeni să ofere copiilor zile cât mai plăcute, să poată să prezinte cât mai bine rezultatul muncii depuse în aceste an. Mulţumim gazdelor pentru primirea deosebită şi efortul făcut să se simtă toţi foarte bine la Fălticeni” ne-a declarat prof. dr. Steluţa Dan, inspector general în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru disciplina geografie.

Fălticeni, centru de excelenţă în geografie

Concursul de comunicări ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale se desfăşoară pe trei secţiuni, geografie fizică, geografie umană, geografia mediului, şi constă în prezentarea lucrărilor de cercetare realizate de elevi.

“Este un eveniment foarte important pentru elevii din toate judeţele ţării care au venit la Fălticeni pentru a-şi prezenta rezultatele muncii de un an de zile. Fălticeni este unul din oraşele cu cele mai frumoase rezultate în pregătirea geografilor şi în pregătirea intelectuală. La toate concursurile organizate în România, la olimpiadă, forma supremă de concurs, la Terra şi la alte alte concursuri pe care le promovăm, cei din judeţele Suceava, Botoşani sunt cu cele mai bune rezultate, iar Fălticeniul este localitatea cu cel mai mare număr de elevi cu rezultate excelente, ceea ce înseamnă că aici există un aluat deosebit şi profesori pasionaţi, care caută să scoată crema din acest oraş. Şi la Universitatea din Bucureşti ne mândrim cu rezultatele studenţilor veniţi din judeţul Suceava” ne-a spus prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, de la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti.

Lucrări foarte bune şi greu de diferenţiat

În cadrul deschiderii festive care a avut loc luni, 20 iulie, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, profesorul de geografie Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a declarat că este o onoare pentru judeţul Suceava să găzduiască o astfel de competiţie, iar instituţia pe care o conduce, alături de administraţia locală, oferă tot sprijinul pentru buna desfăşurare.

„Reprezintă o mândrie pentru mine alegerea locaţiei acestui concurs, fiind şi o recunoaştere, o apreciere a actului didactic la disciplina geografie de aici, din Fălticeni. Sunt convins că această competiţie va reaprinde şi foarte multe orgolii, sunt sigur că toţi participanţii sunt foarte bine pregătiţi, lucrările au un standard foarte ridicat şi pe foarte multe dintre ele le vom vedea aplicate practic. Juriului îi va fi foarte greu să diferenţieze lucrările prezentate; de aceea, din punctul meu de vedere toţi participanţii sunt câştigători” a precizat prof. Alexandru Rădulescu.

Prezenţa la Fălticeni este un câştig pentru participanţi

Şi inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru, din cadrul IŞJ Suceava, i-a invitat pe elevii şi profesorii care au ajuns la Fălticeni în aceste zile să cunoască o mică parte din istoria acestor locuri, un spaţiu care a generat de-a lungul timpului atât de multă valoare cât poate uneori ne vine greu să credem.

„Faptul că dvs., cei care reprezentaţi valoarea din şcoala românească, sunteţi aici ne face onoare şi bucurie. Este un spaţiu frumos şi din punct de vedere geografic şi sper ca dvs., pasionaţii de geografie, să descoperiţi măcar puţin din ceea ce judeţul nostru poate să ofere. Fiecare dintre dvs. este un câştigător prin simpla prezenţă aici, dar, aşa cum ştim, atunci când vom ierarhiza valorile, îmi doresc ca cea mai bună lucrare şi cea mai merituoasă lucrare să fie cea încununată de cele mai bune rezultate” a spus insp. Gabriela Scutaru

Marţi şi miercuri au loc susţinerea lucrărilor pe secţiuni, urmând ca joi toţi cei 200 de invitaţi să participe la o aplicaţie practică pe traseul Fălticeni – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Rarău – Moldoviţa – Rădăuţi –Putna – Suceava – Fălticeni.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată de comisia centrală a concursului, prezidată de prof. univ. dr. Mihai Ielenicz şi formată din 16 membri – profesori de geografie cu performanţe deosebite în activitatea didactică.

Geografia este „arta de a trăi frumos”

„Ne face o deosebită onoare să găzduim aici, la Fălticeni, o astfel de activitate, având în vedere atât poziţionarea localităţii în ierarhia competiţiilor şcolare, dar şi faptul că geografia a fost, este şi va fi una din cele mai iubite materii. Geografia este cea care ne-a oferit prilejul de a vedea lumea dintr-o perspectivă complexă, diferită, şi ne-a reunit din nou astăzi pentru a ne readuce aminte că, indiferent de perioada de timp în care ne-am afla, ne dă posibilitatea de a ne exprima liber, de a conştientiza că noi, oamenii, trăim şi existăm numai interacţionând cu mediul înconjurător. Această activitate creează legături între generaţii de elevi, şi nu numai, deoarece, prin simpla expunere a ideilor, conceptelor elaborate şi dezvoltate de ei, se reuşeşte să se expună o perspectivă unică şi originală a întregii Românii. Iar dacă am integra toate lucrările existente şi propuse an de an într-un volum, cu siguranţă s-ar ilustra o evoluţie în timp a teritoriului ţării noastre din perspectiva aspectelor geografice şi, de ce nu, s-ar putea scrie o altfel de istorie. Sperăm că fiecare zi pe care o veţi petrece la noi va înscrie în memoria dumneavoastră amintiri inedite şi va reprezenta o treaptă în ascensiunea către desăvârşirea conceptelor ce vizează o disciplină atât de vastă şi de dinamică. Nu în ultimul rând, doresc să vă mulţumesc pentru că, datorită dvs. Fălticeniul va deveni pentru câteva zile un centru de greutate al românilor geografi, al tuturor celor care consideră geografia ştiinţa ştiinţelor, al tuturor celor care consideră această materie arta de a trăi frumos” ne-a declarat prof. dr. Marcel Porof, organizatorul local al concursului.

Festivitatea de premiere se va desfăşura vineri, 24 iulie, începând cu ora 9,30, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”.

IUSTIN B.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI