„Îmi asum responsabilitatea unui text semnat pentru a evita dezastrul”

TsiprasPrim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care „nu crede”, dar „l-a semnat pentru a evita dezastrul ţării”, notează agenţiile Reuters şi France Presse. „Îmi asum responsabilitatea pentru orice greşeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul ţării şi sunt obligat să-l implementez”, a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, în ajunul unui vot crucial în parlament asupra acestui acord anunţat luni la Bruxelles şi primit foarte prost de o parte a partidului său radical de stânga SYRIZA.

El a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deşi a fost „o noapte foarte rea pentru Europa”, marcată de „presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum”, şi „a fost impus” Greciei, acordul a salvat-o de la ieşirea din euro şi trebuie pus în aplicare. Tsipras a explicat de asemenea că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile şi pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut, mai notează Reuters.

Alexis Tsipras, confruntat cu nemulţumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord şi a adăugat că intenţionează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate. „Eu nu pot scăpa de aceste responsabilităţi şi voi încerca să-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani”, a subliniat el. „Adevărul dureros este că această cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusă”, a afirmat cu amărăciune Tsipras.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI