Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava, „organizaţie orientată pe proiecte“

6890> În ultimii ani, veniturile din proiecte ale USV au depăşit 25% din buget, îndreptându-se înspre o pondere de o treime, ceea ce reprezintă un pas extrem de important” > Până acum, graţie bogatei activităţii de cercetare, facultăţile sucevene au înregistrat la OSIM 449 de cereri de brevete, plasându-se, astfel, pe prima poziţie la nivel naţional

 Un obiectiv prioritar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava este, în conformitate cu noile imperative ale programării europene 2014-2020, transferarea rezultatelor cercetării fundamentale şi aplicate către agenţii economici privaţi şi de stat din producţie, susţine prof. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul responsabil cu activitatea ştiinţifică. Acest deziderat este urmărit, în primul rând, în cadrul Proiectului „Centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control” (MANSiD), proiect în curs de implementare, companiile fiind deja contactate în vederea dezvoltării respectivelor componente de cercetare. La cele menţionate, se adaugă un alt important obiectiv, acela al transformării Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, „din izvor de resurse umane pentru exterior, într-o universitate care reuşeşte să păstreze valorile şi, pe deasupra, să atragă altele din exterior”. În acest sens, exemplele pozitive există deja, cercetători consacraţi, cu poziţii solide în organizaţii de cercetare-dezvoltare-inovare din străinătate, revenind în ţară şi punând umărul la dezvoltarea cercetării universitare sucevene. Prof. dr. ing. Mihai Dimian consideră că aceste cazuri remarcabile se pot multiplica, însă evoluţia lor în direcţia scontată ţine inclusiv de oferirea, în România, a unei baze materiale similare cu cea pe care specialiştii cercetători au avut-o la dispoziţie în laboratoarele din lume. La fel, deloc lipsită de importanţă este latura financiară, care trebuie să reflecte o preocupare mai accentuată a statului vizavi de domeniul prioritar al educaţiei şi cercetării ştiinţifice, care se poate materializa printr-o creştere a remuneraţiilor cercetătorilor până la o pondere de măcar 25% din cea a omologilor din organizaţiile din exterior.

Prorectorul cu activitatea ştiinţifică a USV a precizat că, în momentul de faţă, chiar se lucrează la o propunere de proiect privind atragerea de personal din străinătate. Valoarea proiectului este de 2 milioane euro, cu o durată de implementare de 4 ani, iar în condiţiile oferirii oportunităţii exercitării profesiei, cercetători consacraţi şi-au manifestat deja interesul de a reveni în România. La acesta se adaugă alte 4 propuneri similare de proiecte, toate în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, lansat în iunie 2015.

De altfel, finanţarea şi dezvoltarea pe proiecte este o preocupare de căpătâi a conducerii, cercetătorilor şi cadrelor didactice de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Astfel, dacă în perioada 2001-2005, valoarea finanţării nerambursabile atrasă printr-un proiect era de maxim 100.000 de euro, în prezent s-a ajuns ca un singur proiect să fie cofinanţat, din fonduri europene, cu peste 7 milioane de euro. În ciuda faptului că în urmă cu un deceniu 100.000 de euro era o sumă mică, aceasta deţinea o pondere de 1% din bugetul de venituri şi cheltuieli al Universităţii. Cu atât mai remarcabil este ceea ce s-a petrecut în ultimii ani, în care veniturile din proiecte ale USV au depăşit 25% din buget, îndreptându-se înspre o pondere de o treime, „ceea ce reprezintă un pas extrem de important”.

Se depun eforturi pentru transferarea către companii a rezultatelor cercetării şi inovării din sectoarele ingineriei materialelor, ingineriei electrice, electronicii şi mecanicii

Pe de altă parte, USV pregăteşte terenul pentru Programul-cadru pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020”, identificând, deja, câteva domenii în care, în următoarea perioadă, vor fi depuse proiecte. Este vorba despre cele referitoare la bioeconomie; securitatea alimentară; sănătate, societăţi favorabile incluziunii, inovatoare şi sigure, precum şi la surse de energie sigure, ecologice şi eficiente. În ceea ce priveşte „Consolidarea poziţiei de lider în inovare”, datorită numărului mare de brevete obţinute până acum, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava se bucură deja de o poziţie „privilegiată” la nivel naţional. În consecinţă, relevă prof. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul responsabil cu activitatea ştiinţifică, în noua programare europeană, accent se va pune pe identificarea „zonei industriale” şi transferării către aceasta a rezultatelor cercetării şi inovării din sectoarele ingineriei materialelor, ingineriei electrice, electronicii, mecanicii etc. „Clusteringul” reprezintă, de asemenea, o prioritate în cadrul clusterelor, întreprinderi inovatoare nou înfiinţate, organizaţii de cercetare, organizaţii non-profit şi alţi operatori economici afiliaţi, iau parte la stimularea activităţii inovatoare, prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor, schimbului de cunoştinţe de specialitate, cât şi prin stabilirea de contacte şi diseminarea informaţiilor. Potrivit raportului privind activitatea de cercetare pe anul 2014, o bună parte a veniturilor provine din cele 11 proiecte finanţate din fonduri structurale europene, dintre care 10 prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurselor Umane (POSDRU) şi unul prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE). La acestea se adaugă 16 proiecte internaţionale.

Până acum, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci 449 de cereri de brevete, plasându-se, astfel, pe prima poziţie în top, la o distanţă apreciabilă faţă clasatele pe locurile al II-lea şi al III-lea, ocupate de Universitatea „Transilvania” din Braşov (155 de cereri) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (144 cereri).

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI