Grecia

Progrese în discuţiile din Eurogrup, negocierile continuă între liderii statelor din zona euro

Miniştrii de finanţe din zona euro, reuniţi la Bruxelles, au înregistrat progrese în discuţiile cu privire un eventual nou program de asistenţă financiară internaţională pentru Grecia, căzând de acord asupra condiţiei ca unele reforme promise de Atena să fie aprobate de guvern şi parlament până miercuri, 15 iulie, transmite DPA.

Anunţul a fost făcut de ministrul de finanţe finlandez Alexander Stubb. „Eurogrupul (ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro) a ajuns la concluzia că încă nu există o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program”, se arată într-un comunicat citat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniştrii de finanţe din zona euro vor ca Grecia să modifice taxa pe valoarea adăugată şi sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a creşte veniturile la buget şi să crească independenţa Oficiului naţional de statistică (Elstat).

Ministrul de finanţe austriac Hans Jorg Schelling a declarat că parlamentul de la Atena trebuie să voteze astăzi condiţiile prezentate de Eurogrup, în timp ce omologul său belgian Johan Van Overtveldt a afirmat că miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un consens asupra a 90% din punctele importante dezbătute.

„Toate opţiunile sunt pe masă”, a precizat ministrul de finanţe luxemburghez Pierre Gramegna.

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios. Discuţiile continuă în prezent la nivelul şefilor de stat şi de guvern din zona euro, care trebuie să decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali, al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.

La sosirea la summitul zonei euro de la Bruxelles, început în jurul orei locale 16 (14.GMT), preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că „va lupta până în ultima milisecundă pentru a avea un acord”.

„Nu este vorba despre un acord, ci despre coeziunea Europei. Este responsabilitatea tuturor”, a susţinut în schimb preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat înaintea reuniunii că „nu va exista un acord cu orice preţ” pentru salvarea Greciei. „Valoarea cea mai importantă — încrederea, fiabilitatea — a fost pierdută” (în discuţiile) cu Atena, a adăugat şefa executivului german.

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a subliniat că liderii din zona euro trebuie să decidă „dacă Grecia va mai fi mâine în zona euro”. „Franţa va face totul pentru ajungerea la un acord care să-i permită Greciei să rămână în zona euro”, a spus şeful statului francez, care a exclus opţiunea, avansată de Germania, privind o ieşire temporară a Greciei din zona euro.

Premierului luxemburghez Xavier Bettel, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a subliniat că „obiectivul nostru este de a menţine Grecia în zona euro, însă există condiţii”.

„Ceea ce văd în aceste negocieri este o lipsă de încredere în guvernul grec. Sper că se va putea recâştiga această încredere într-un fel sau altul”, a estimat premierul sloven Miro Cerar înaintea summitului zonei euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI