Rectorul USV, Valentin Popa:

„În momentul de faţă, în România se constată un număr foarte mare de doctorate care sunt date cu dorinţa expresă de a fi echivalate cu gradul didactic I”

În România a devenit o practică pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar să urmeze studiile doctorale pentru a beneficia de echivalarea acestui titlu cu gradul didactic I, înlesnire de care se bucură prin lege, a declarat rectorul Universităţii Suceava, Valentin Popa.

El a spus că, la nivel naţional, cererea pentru doctorat a absolvenţilor studiilor de master este dictată de piaţa muncii, dar aceasta a scăzut din cauză că, în ultimii 3 ani de zile, sporul de doctorat a fost eliminat. În schimb, a crescut cererea pentru locurile la doctorat din partea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

Rectorul Valentin Popa spune că, la nivelul ţării, dar şi al USV, 40% dintre candidaţii la studiile de doctorat sunt cadre didactice, iar peste 90% dintre acestea urmează şcolile doctorale pentru a echivala titlul de doctor cu gradul I.

„În momentul de faţă, în România se constată un număr foarte mare de doctorate care sunt date cu dorinţa expresă de a fi echivalate cu gradul didactic I. La nivelul Ministerului Educaţiei sunt 2500 de dosare care aşteaptă echivalarea doctoratului cu gradul I. E adevărat că a devenit o prioritate naţională, o strategie naţională ca să avem în preuniversitar numai gradul I, este una din facilităţile acordate cu mulţi ani în urmă, când numărul cadrelor didactice din preuniversitar, care aveau titlul de doctor, erau foarte puţine, iar facilitarea de echivalare a fost pentru a încuraja studiul de-a lungul vieţii. Astăzi cred că s-a exagerat în acest domeniu”.

Rectorul USV a mai spus că cea mai mare cerere pentru locurile la doctorat este în domeniul ştiinţelor umaniste, unde sunt mai mult profesori, care au în vedere doar să-şi echivaleze titlul cu gradul didactic, ei neintenţionând să urmeze, ulterior, o carieră în cercetare sau universitară.

Pentru anul academic următor, la Universitatea Suceava sunt disponibile 37 de locuri la doctorat, domeniile nefiind stabilite încă.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Mai lăsați cu doctoratul în preuniversitar.Pe tehnic e unul cu doctorat ,predă și la USV și la liceu nu face față la catedră.Orele lui sunt un fiasco total.Să-l luați la USV,Stă cu gardianul la ușă să-și țină orele la clasa .

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: