UN PUNCT DE VEDERE

Spre un nou sens indus cuvântului „politică” de oamenii politici

Doctrinele partidelor politice, programele politice pentru guvernare sau pentru activitatea politică din opoziţie, principiile pe baza cărora activează oamenii politici ar trebui să definească şi să deosebească între ele partidele politice, alianţele sau coaliţiile politice. PSD susţine şi promovează interesele celor mulţi cu o situaţie social-economică medie sau modestă; PNL a promovat programe cu elemente şi de dreapta şi de stânga – acum împreună cu PDL programele sunt confuze, acolo unde sunt; PC promovează umanismul şi specificul naţional; UNPR aduce în prim-planul vieţii politice „interesul naţional”; PMP promovează oameni noi, oameni tineri şi „îmbrăcaţi în blugi” !

De-a lungul timpului, conduita, relaţiile dintre oamenii politici şi cetăţenii Ţării, modelul de comunicare, promovarea unor interese de partid, de grup sau personale au condus la schimbarea sensului cuvântului „politică” faţă de modul în care îl definesc dicţionarele. Acest fapt de inducere a noului sens s-a desfăşurat încet şi într-o singură direcţie. S-a ajuns ca astăzi cuvântul „politică” să însemne interes de partid sau personal, ceva ascuns şi dubios, o conduită făţarnică sau chiar ceva dăunător. Auzim adesea cum deputaţi şi senatori, preşedinţi ai unor partide politice sau organizaţii politice vorbesc părtinitor sau chiar fals despre o realitate pe care o cunoaştem şi ca urmare în limbajul curent auzim exprimări de felul: „Una-i realitatea şi alta-i politica”; „Spuneţi-ne adevărul şi nu faceţi politică cu noi; „Asta-i politică” (Asta nu-i adevărat); „Noi avem de făcut treabă şi n-avem timp de politică”; „Ăsta face politică!”; „Lăsaţi-mă în pace cu politica asta”; „Asta-i o politică mai veche” etc.

În fiecare zi mass-media – radio, posturile de televiziune, dar şi ziarele locale şi centrale vorbesc şi despre activitatea politică tot mai insistent. Dar analizând sensul acestui cuvânt am ajuns la concluzia că, în multe cazuri, a devenit un cuvânt de ocară, cum s-ar spune pe la noi la ţară, adică un cuvânt care nu onorează persoana angajată într-o astfel de activitate. Este evident o exagerare, dar sensul acesta rămâne.

În comunitatea noastră locală, municipiul Rădăuţi, aud comentarii în acest spirit, mai cu seamă de când municipiul nu are nici primar şi nici consiliu local. Din aceleaşi surse am aflat părerea potrivit căreia desfiinţarea Consiliului Local a fost iniţiată şi provocată de conduita politică a primarului PDL-ist. Ar trebui să ne spună adevărul sociologii, pe bază de investigaţii şi cercetări autorizate, deci credibile pentru orice rădăuţean.

Astăzi cetăţenii au o singură îngrijorare: aducerea în viaţa publică a violenţei de orice fel, de la folosirea unui limbaj inadecvat şi agresiv până la folosirea instituţiilor de forţă ale statului pentru intimidare, poate şi mai mult. Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi dezbătută în ziua de 12 iunie 2016 a demonstrat cum este adusă şi de cine violenţa în viaţa politică. Îmi pare rău să spun, dar este normal să menţionez că unii oameni aleşi sau numiţi în funcţii de nivel naţional nu ne oferă exemplu de bună purtare în plan social şi deci nu pot servi drept modele de conduită şi moralitate. Prin mass-media îi vedem aproape zilnic pe aceşti aleşi şi ne întristăm şi îngrijorăm mereu. La un post de televiziune, un marcant lider al PNL, domnul Teodor Atanasiu, acuzând Guvernul Ponta de obstrucţionarea alegerilor parţiale la unele judeţe sau consilii orăşeneşti sau comunale, a dat drept exemplu municipiul Rădăuţi, care n-are nici primar şi nici consiliu local, dar nu a dus informaţia până la capăt. Domnia sa a „uitat” să spună că acest primar care a provocat această situaţie este de la PDL. Este firesc acum să mă întreb şi să ne întrebăm, cei mai mulţi dintre noi, de unde au cei de la PDL şi de la PNL atâta grabă, dorinţă, putere şi furie de a reveni din nou la guvernarea României ?

În Bucovina istorică cetăţenii manifestă o conduită de o anumită demnitate, o comunicare decentă între semeni, indiferent de păreri, presupuneri sau convingeri de ordin social şi politic, ospitalitate şi bună conlucrare, toate acestea fiind rodul unei anumite educaţii civice din familie, şcoală şi comunitatea locală. Credem că şi autorităţile administraţiei publice ar trebui să stăruie şi să-şi aşeze structurile democratice locale de la Rădăuţi la locul lor – primar, viceprimar, consiliu local etc. Onorant şi productiv rămâne dialogul politic şi social într-o democraţie reală şi pe această cale vor merge, credem, şi colegii din Alianţa PSD+PC+UNPR. Credem că esenţială pentru alegerile din 2016 este prezenţa cetăţenilor la secţiile de votare şi cu bună-credinţă să pună ştampila pe candidatul cel mai bun şi care ne asigură de un alt mod de a gândi, acţiona şi reprezenta România acasă şi în Uniunea Europeană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: