La examenele naţionale, vânătoare de imagini şi sunete !

DSCN0303Nu există an în care responsabilii din educaţia românească să nu se concentreze îndeosebi asupra măsurilor antifraudă luate la cele două examene naţionale, evaluarea la clasa a VIII-a şi bacalaureatul. Mai cu seamă, s-a avut în vedere corectitudinea candidaţilor la bacalaureat, fiindcă elevii mai mici sunt mai puţin versaţi în ale copiatului sau mai fricoşi. În afară de vânarea telefoanelor mobile, a fiţuicilor şi a altor mijloace care ar putea duce la tentativa de fraudă, de mai mulţi ani au intrat pe… rol camerele de luat vederi, amplasate peste tot, spre bau-baul candidaţilor. Camere cu care fostul ministru Funeriu tare se mai mândrea, crezând că găsise soluţia ideală pentru a scoate tentativa de fraudă din obiceiul elevilor! Anul acesta, şefii din educaţie au găsit o soluţie nouă pentru întărirea corectitudinii în cadrul examenelor naţionale: microfonul care să surprindă zgomotul, oricât de mic ar fi el. Astfel, la afişierele din faţa centrelor de examene scrie invariabil: „centre de examen prevăzute cu săli supravegheate audio-video. Pentru asigurarea corectitudinii desfăşurării examenului şi a securităţii candidaţilor”. Membrii din comisiile de examen, care au în faţă monitoare pentru a urmări orice mişcare, trebuie să aibă de-acum şi urechile ciulite la orice zgomot surprins de microfoanele minuscule atârnate chiar în apropierea, celebrelor de-acum, camere de luat vederi. La evaluarea naţională, examen care tocmai s-a încheiat, o distinsă membră a unei comisiei dintr-un centru de examen sucevean a auzit, la un moment dat, un foşnet asemănător zgomotului pe care îl face şoarecele când trece peste rafturile cămării. Până la urmă, persoana respectivă a descoperit ce se întâmpla: femeia de serviciu dădea cu mopul pe hol!

La evaluarea naţională nu s-au semnalat tentative de fraudă, dar la bacalaureat, în pofida tuturor măsurilor, ele au existat, în anii din urmă – căci nici percheziţiile corporale, nici camerele de luat vederi nu au efectul scontat pentru unii dintre candidaţi. Dând „filmul” cu câţiva ani în urmă, 2009 a fost anul cu cele mai multe întâmplări nefaste petrecute la bacalaureat, vreo 15 candidaţi fiind eliminaţi din examen, fiindcă n-au renunţat la fiţuici, iar pe lângă ei şi profesori supraveghetori fiind sancţionaţi. În anii care au urmat după 2009, tentativele de fraudă depistate de supraveghetori au fost mai puţine, câte 1-2 cazuri fiind surprinse în fiecare an de atunci, fie că era vorba despre fiţuici sau telefoane mobile conectate la internet! Bacalaureatul a început şi vom vedea dacă microfoanele au amplificat teama candidaţilor de a folosi vreun mijloc de copiat; dar întotdeauna vor exista elevi cu frica-n sân şi alţii cărora nu le va păsa de camerele de luat vederi şi de microfoane!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: