Pământ de pe Lună

Că ogoarele din Lunca Sucevei erau mănoase a demonstrat şi încă demonstrează serele din zonă, adevărate fabrici de legume, trufandale îndeobşte, care hrăneau Suceava şi nu numai. Dar asta era doar pe o suprafaţă minoră în perimetrul cuprins între Iţcani şi fosta groapă de gunoi. Astfel că, încet-încet, pământul celor din Burdujeni-sat, îndeosebi, de fapt al tuturor celor ce deţineau teren acolo, a început să fie expropriat pas cu pas: s-au extins gara Burdujeni, apoi Abatorul, alte vechi unităţi din perimetru, dar mai ales s-au ridicat cele două combinate, IRA, IFA, IMUS, IUPS, apoi fabrica de prefabricate, apoi altele mai mici, depozite uriaşe etc. etc., care au înghiţit pământurile mănoase ale sucevenilor proprietari acolo. O puternică industrie s-a aşezat în Luncă, astfel că, în timp ce unii îşi boceau pierderea pământurilor, alţii se bucurau de salariile luate din întreprinderile unde lucrau în zonă.

Întreprinderi care astăzi nu mai există. Pe aceleaşi pământuri s-au ridicat astăzi coloşi comerciali. Nu ştiu pe banii cui se bazau cei care au plantat la noi aceste supermagazine, că Suceava îşi pierduse sursele de câştig, dar iată că cele mai multe rezistă.

 Numai că cei din Burdujeni-sat îşi revendică pământurile confiscate de statul comunist. Legea spune că, de regulă, ei trebuie să primească pământul pe vechile amplasamente. O vreme chiar s-a dus o bătălie surdă prin instanţe pentru obţinerea de către proprietari a terenurilor chiar pe aceste amplasamente. Ceea ce – realitatea arată – nu s-a prea întâmplat. Ceea ce nu este însă până la urmă absurd. Absurd ar fi ca Primăria să obţină cele peste 200 ha (pe care trebuie să le restituie proprietarilor şi nu are de unde) prin „restauraţia” realităţii de dinaintea „ocupării” Luncii Sucevei de industrializatorii comunişti. Să se bage adică buldozerele acolo, să radă tot ce este construit şi să întoarcă oamenilor proprietăţile aşa cum arătau acestea când li s-au luat. Vor auzi proprietarii din nou şuieratul sapei în lanul cu sfeclă, vânzoleala gândacilor ameţiţi de Calypso în parcelele cu cartofi, unduirea grâului copt, foşnetul porumbului etc. etc. Sau, mai degrabă, ţârâitul greierilor în lanurile de buruieni de pe pământul nelucrat, cum e la modă acum.

Cum atâtea sunt absurde în ţara asta, de ce n-ar redeveni bunica fată? Că, totuşi, cele peste 200 ha nu pot fi aduse la Suceava de pe Lună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: