Subvenţii pentru ucenici şi stagiari

Angajatorii sunt subvenţionaţi de la bugetul de stat şi din fonduri europene pentru primirea de tineri în ucenicie şi stagiatură, anunţă conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Directorul executiv Mirela Adomnicăi precizează că subvenţia pentru ucenicie se acordă angajatorilor, în condiţiile legii, pentru fiecare ucenic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, aceasta fiind de 300 de lei pe lună. Alţi 300 de lei, lunar, vor primi aceiaşi angajatori din fonduri europene, respectiv din Fondul Social European. Potrivit AJOFM, sumele amintite se acordă, pentru un interval cuprins între 1 şi 3 ani, în funcţia de nivelul de calificare pentru care se organizează ucenicia.

În ceea ce priveşte stagiile, Mirela Adomnicăi precizează că subvenţia, în valoarea de 750 de lei pe lună, este acordată angajatorilor din bugetul asigurărilor de şomaj. Pe deasupra, din Fondul Social European „Iniţiativa pentru ocuparea tinerilor”, angajatorii vor mai avea parte de încă 300 de euro pe lună şi stagiar. Banii sunt disponibilizaţi, în condiţiile legii, pentru o perioadă de 6 luni, adică pe tot intervalul derulării schemei.

Potrivit şefului AJOFM, toate măsurile din cadrul Schemei „Garanţia pentru tineret” sunt susţinute prin diverse forme de sprijin care sunt acordate fie viitorilor angajaţi, fie angajatorilor. Mirela Adomnicăi arată că printre principale măsuri se numără ucenicia, stagiul pentru absolvenţii de învăţământ superior şi măsurile active prevăzute de Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Din bugetul fondurilor pentru asigurări de şomaj, precum şi prin rambursări din fonduri europene, sunt prevăzute subvenţii pentru ucenicie, subvenţii pentru stagii, dar şi altele acordate în vederea stimulării încadrării tinerilor. Obiectivul „Garanţiei pentru tineret” îl reprezintă reducerea şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, prin facilitarea obţinerii de locuri de muncă de calitate. Astfel, tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani, care îşi pierd locul de muncă sau nu găsesc unul după terminarea studiilor, vor primi o ofertă de bună calitate, fie de angajare, fie de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie ori de efectuare a unui stagiu, aceasta fiind făcută în 4 luni de la înregistrarea în evidenţe a viitorilor beneficiari. Sumele din Fondul Social European 2014-2020, dar şi cele din Iniţiativa privind ocuparea tinerilor vor putea fi accesate după elaborarea ghidurilor solicitantului pentru axele prioritare 1 şi 2 din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI