Pericolul din tonerul folosit în birouri

> Inspectorii de muncă suceveni vor controla modul de utilizare a substanţelor chimice la locul de muncă, acestea fiind la originea îmbolnăvirilor profesionale şi chiar a deceselor

tonerInspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va desfăşura o campanie de informare şi conştientizare cu privire la producerea şi utilizarea în siguranţă a agenţilor chimici la locurile de muncă. „Deja începe instruirea personalului propriu, informarea şi conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor, iar în curând va demara şi campania de controale la agenţii economici”, a precizat Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava.

Conform responsabilului sucevean, producerea şi utilizarea în siguranţă a produselor chimice reprezintă o provocare, neexistând vreun sector de activitate în care produsele chimice să lipsească, pornind chiar de la banalele toner şi adezivi postit din birouri. Riscurile aferente volumului tot mai mare de produse ce conţin substanţe chimice este o preocupare a Uniunii Europene, în acest sens fiind elaborat Regulamentul „Reach”, privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă, iar în România autoritatea competentă în aplicarea acestuia este Inspecţia Muncii. Potrivit unui studiu din 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Uniunea Europeană substanţele chimice de la locul de muncă sunt la originea a 74.000 de decese anual, din totalul de 167.000 de decese cauzate de accidente de muncă şi îmbolnăviri pro-fesionale. Ca urmare a acestora din urmă, în lume, în fiecare an, se pierd, sub formă de costuri directe şi indirecte, circa 2,8 trilioane de dolari.

„Numai cu eforturi concertate se poate ajunge la o bună gestionare a substanţelor chimice, pentru a obţine un echilibru adecvat între beneficiile utilizării acestora, măsurile de prevenire şi protecţie şi impactul negativ asupra locurilor de muncă, a lucrătorilor, comunităţii şi mediului”, a explicat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: