Penalizări pentru fermierii care nu cer la timp subvenţiile

> Penalizarea constă în reducerea cu 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumei pe care agricultorul ar fi primit-o dacă respectiva cerere ar fi fost formulată până pe 15 iunie > Utilizatorii de păşuni nu mai sunt obligaţi să deţină animale pentru păşunare, însă aceştia trebuie să dovedească faptul că terenul este cosit, iar fânul este depozitat sau valorificat

 

Luni expiră termenul limită pentru înaintarea cererilor unice de plată, însă acestea mai pot fi depuse şi după data de 15 iunie, pe durata a încă a 25 de zile calendaristice, anunţă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. „Fermierii pot depune cererea unică de plată, inclusiv să facă modificări, corecturi, actualizări, până pe data de 15 iunie, fără penalizări. După această dată, cererea poate fi depusă, timp de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere”, precizează directorul executiv Iacob Caciur.

În anii anteriori, campania se desfăşura până pe data 15 mai, dosarele putând fi depuse inclusiv până pe 9 iunie, însă cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere. O precizare suplimentară este făcută şi în legătură cu faptul că utilizatorii terenurilor din categoria păşuni/fâneţe vor putea depune cererea unică de plată aferentă terenurilor în cauză fără a fi obligaţi să deţină animale pentru păşunarea respectivelor suprafeţe, însă cu obligaţia de a dovedi activitatea agricolă minimă de cosit, cel puţin o dată pe an, prin valorificarea sau depozitarea fânului rezultat.

Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale. De asemenea, în cazul concesionării sau închirierii unei suprafeţe de pajişti de către o asociaţie de crescători de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei, dovada utilizării legale a acesteia constituind-o copia de pe contract, cât şi centralizatorul cu acordul, datele de identificare şi numărul de animale. Pe de altă parte, de precizat este faptul că arendatorul, concedentul, locatorul sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul ori animalele cedate în modul amintit.

Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este obligatoriu a fi de cel puţin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei. Anul acesta a fost impusă completarea unui singur formular, valabil fiind atât pentru subvenţia pe suprafaţă, dar şi pentru cele din sectorul zootehnic, ceea ce a dus la formarea de cozi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI