Trimis în judecată pentru tăiere ilegală de arbori

Printr-un rechizitoriu din 5 iunie a.c., procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Zancu Ionel, din comuna Stulpicani, judeţul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de “tăiere ilegală de arbori din fond forestier privat”. S-a reţinut că, în zilele de 11 şi 12 februarie 2014, inculpatul Zancu Ionel, în calitate de fasonator mecanic, a tăiat fără drept, de pe picior, 96 arbori specia molid, nemarcaţi de organele silvice, cu un volum de 89,741 mc şi o valoare de 12.792,00 lei, care depăşeşte de 150 de ori valoarea unui metru cub de lemn pe picior, din terenul proprietatea părţii vătămate Mişină Vasile, după care a sustras materialul lemnos rezultat.

Potrivit unui comunicat, cercetările penale au stabilit că partea vătămată M.V. deţine 3,11 ha de pădure, în locul numit Buciniş, iar la data de 12 februarie 2014 a constatat că din terenul cu pădure proprietatea sa au fost tăiaţi şi sustraşi mai mulţi arbori, specia răşinoase, şi a sesizat organele de poliţie. Ulterior, poliţiştii au identificat în rampa de încărcare de pe marginea părăului Buciniş două stive cu material lemnos, prima având 14 buşteni, iar cea de-a doua 30 (toţi în stare lungă specia molid, verzi, care nu purtau niciun fel de amprentă silvică) şi care au fost inventariaţi, rezultând o cantitate totală de 41.643 mc, arbori tăiaţi în zilele precedente. La faţa locului au mai fost identificate 96 cioate care proveneau de la arbori tăiaţi fără drept de pe picior, specia molid, care nu purtau amprenta de nemarcare cu ciocanul silvic, iar 31 de molizi doborâţi la pământ, în stare lungă, se mai aflau lângă cioatele nemarcate; fiind inventariaţi, a rezultat o cantitate de 28,236 mc.

Instanţa de judecată urmează a dispune confiscarea specială a bunurilor folosite la comiterea faptei sau a contravalorii acestora, respectiv tractorul auto forestier (TAF-ul cu care au fost transportaţi arborii), precum şi celelalte bunuri (motoferăstraie etc.) folosite la doborârea arborilor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: