Jane Rostos ne ispiteşte către o insulă misterioasă

Jane Rostos„neOFICIAL” (Ed. Sedcom Libris Iaşi, 2015), cel de-al treilea roman semnat Jane Rostos, a fost lansat ieri la USV, în faţa unui numeros public, format preponderent din universitari şi studenţi. După „IQ” şi „La(u)ra”, noul roman beneficiază, la rându-i, de o astfel de primă întâlnire cu cititorii, deşi, după cum a specificat prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, fost decan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC) de la Suceava, dintre numeroasele cărţi ştiinţifice semnate de lector univ. dr. Ioana Rostoş (de la Departamentul de Limbi şi Literaturi Străine al FLSC a USV) – precum „Alfred Margul-Sperber als Mitarbeiter am Czernowitzer Morgenblatt” sau traduceri, precum „Spuse, trăite, dorite. Amintiri” de I. Hollender (directorul Operei din Viena) – niciuna n-a fost astfel lansată. După ce I.-H. Bîrleanu a prevestit că este vorba de o poveste „despre dragoste şi prietenie”, volumul a fost prezentat pe îndelete de conf. univ. dr. Luminiţa Turcu, decanul FLSC, de lector univ. dr. Daniela Hăisan şi de lector univ. dr. Călin-Horia Bârleanu.

Printre altele, am reţinut că „neOFICIAL” este un pseudojurnal (rezultat din întrepătrunderea a două jurnale, unul doar bănuit, construcţie labirintică de tip postmodernist), totodată o scriere despre scriere (şi rescriere, transcriere, renunţare la scriere), după opiniile Luminiţei Turcu, de asemenea că textul poate fi perceput ca intrând în dialog fie cu „Magicianul” lui Fowles (L. Turcu), fie cu „Decameronul” lui Boccaccio (C.-H. Bârleanu). Daniela Hăisan, referindu-se şi la romanele anterioare, a apreciat că se disting printr-o atitudine specială faţă de timp (atemporalitate, suspans), prin experimente ce ţin de formă şi scriitură (text în expansiune, metatextualitate etc.). C.-H. Bârleanu a sesizat aspecte de antropologie culturală, de psihologie analitică în spirit jungian, printre altele opinând că Jane Rostos propune o literatură feministă ce încifrează arhetipuri (insula, eroul etc.). La rândul ei, autoarea, cu o graţioasă (şi poate calculată) discreţie, a divulgat doar câte ceva din roman (ex.: insulă exotică fără nume, actanţi principali fără nume…, dar şi, precum în anteriorul, fragmente în care se pot recunoaşte şi aspecte/persoane din Suceava), propunându-le cititorilor să facă ei înşişi incursiuni în acea insulă (deocamdată) misterioasă, să deschidă acel (deocamdată) tainic pseudojurnal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: