Instigare la implicare civică prin teatru

teatru-05.06.15-142Trupa gălăţeană Social Act Theater şi Centrul pentru Jurnalism Independent au adus teatrul într-o sală de clasă a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” (în cadrul proiectului „Educaţie civică prin teatru social”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile).

Fondată în anul 2013 de Radu Horghidan (regizor), Florin Toma (actor), Elena Anghel (coregraf) şi Rodica Mişcalencu (specialist PR), Social Act Theatre este prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi.

teatru-05.06.15-266Piesa „Act Like School” (ALS) a fost creată pe baza unui studiu al răspunsurilor date de elevi la întrebări legate de implicarea civică şi prezintă cu umor tipologii umane din societatea contemporană. Personajele, perfect conturate, şi-au pictat în cuvinte peisajul în care trăiesc, iar piesa surprinde cu precizia şi claritatea unui obiectiv foto situaţia socio-mentală în care ne zbatem. Radu Horghidan (text şi regie) şi actorii Florin Toma, Vlad Ajder şi Elena Anghel au aşezat liceenii în mijlocul piesei la propriu şi la figurat. Au fost actori şi observatori în timpul reprezentaţiei, ca apoi să devină din observatori actori pe scena socială, cu ochii mai deschişi, în căutare de răspunsuri şi de căi de acţiune pentru lucrurile pe care vor să le schimbe.

teatru-05.06.15-020„Implicarea civică este privită, de regulă, ca un demers sortit eşecului, atât de familie, cât şi în şcoală. Liceenii primesc puţine informaţii legate de participarea civică şi, de cele mai multe ori, le consideră plictisitoare şi fără aplicare în «viaţa reală». CJI are o experienţă bogată în derularea de cursuri de educaţie civică destinate liceenilor. Sunt activităţi non-formale, care presupun creativitate, jocuri de rol, interactivitate cu colegii, iar tinerii cu care am lucrat până acum le-au apreciat foarte tare” a declarat Cristina Lupu, director de programe al CJI.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.697336677055600.1073741847.100003378211970&type=1&l=ca887dd6a0

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: