O carte pentru prieteni

> „În calea vieţii”, a şaptea carte semnată de Aldona Rey Patraş

 

DSCF2154La sfârşitul săptămânii trecute, Biblioteca Municipală „G.T. Kirileanu” din Vatra Dornei a găzduit întâlnirea unui grup de membri ai Filialei „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” şi ai Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, în cadrul căreia dorneanca Aldona Rey Patraş şi-a lansat cea de-a şaptea carte, intitulată „În calea vieţii”.

În cuvântul de bun venit, bibliotecar Simona Iftimuţ a salutat, cu bucurie, prezenţa unui bun prieten al dornenilor din regiunea Cernăuţi, jurnalistul Nicolae Şapcă, redactor-şef al ziarului „Monitorul de Hliboca” şi vicepreşedinte al Societăţii pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

Au fost evocate succint două mari personalităţi ale culturii române care au avut tangenţă cu oraşul nostru: Lucian Blaga, care a vizitat în mai multe rânduri Vatra Dornei, unde şi-a construit o casă de vacanţă (actualul hotel Belvedere) şi academician Constantin Ciopraga, care a conferenţiat în repetate rânduri la Biblioteca Municipală şi a fost membru de onoare al ASADT.

Despre cartea Aldonei Patraş şi-au exprimat opiniile mai mulţi colegi şi prieteni.

DSCF2150Prof. Mirela Neagoş porneşte de la aprecierea că această scriere este în principal un jurnal de călătorie, o scriere „complexă din punct de vedere al trăirilor, fie că e vorba despre Valea Bistriţei, Cernăuţi, Cetatea Albă, Viena, Grecia sau pe urmele lui Iisus. Dincolo de călătorie, care este o experienţă spirituală care îmbogăţeşte, importantă este valoarea prieteniilor care se adună”.

Prof. Taţiana Vlad Guga remarcă puterea de dăruire sufletească a autoarei, faptul că aceasta „iubeşte natura, ne duce pe plaiurile frumoase ale zonei noastre, la mănăstirile din Bucovina, comunică date istorice şi-şi exprimă mândria pentru că este bucovineancă. Este un ghid foarte bun pentru cei care vor să viziteze locurile descrise, un îndemn de a comunica mai ales între noi. E o carte scrisă pe înţelesul tuturor”.

„Prima parte a cărţii, despre Bistriţa şi despre munte, în culori pastelate şi cu trimiteri la istorie, te îndeamnă la reverie. Eminescu şi Iisus e o asociere deosebită, care aminteşte de revelaţia naturală şi divină” a spus prof. Gruia Ungurian.

O prietenă a autoarei, Olga Condurat, subliniază plăcerea de a călători a Aldonei Patraş, aceea de a împărtăşi această bucurie şi celorlalţi, prin cărţi relaxante.

DSCF2135„Aldona Patraş şi-a împlinit visul de a călători, cu sprijinul prietenilor şi prin scris, în care a îmbinat arta narativă cu cea descriptivă, a descoperit frumosul din jur, din lucrurile mărunte, care ne dau puterea de a merge mai departe” a opinat prof. Lucia Nilaş.

Pentru că a avut prilejul să călătorească el însuşi în unele locuri descrise de autoare, scriitorul Gh.C. Patza mărturiseşte că această nouă carte a Aldonei Patraş îl instigă să se ocupe de reportaje şi îi recomandă să acorde mai multă atenţie trăirilor interioare.

Autoarea mărturiseşte că scrisul este o terapie pentru suflet, mulţumeşte tuturor celor care i-au acordat sprijin pentru a călători şi pentru a scrie, pentru a împărtăşi bucuria împlinirii personale cu prietenii. A scris şi despre familia sa, greu încercată de vitregiile istoriei, şi o carte pentru copii.

Aşteptată cu emoţie, intervenţia lui Nicolae Şapcă s-a axat pe relevarea puterii prieteniei şi pe necesitatea recunoaşterii şi păstrării valorilor care ne identifică pe toţi românii, oriunde ar trăi.

„Ce ne desparte e distanţa, ce ne apropie e sufletul” a spus vorbitorul pentru a se referi apoi la prietenia de un sfert de veac cu dornenii, realizată prin fosta învăţătoare a tatălui său, distinsa poetă Taţiana Vlad Guga, la momentele întâlnirilor la Vatra Dornei sau la Cernăuţi cu mulţi dorneni, prin participarea la activităţile culturale semnificative: Limba noastră cea română, omagierea lui Eminescu, festivaluri folclorice ş.a.

Provocat de participanţi, Nicolae Şapcă a relatat povestea vandalizării bustului lui M. Eminescu, în 2013, la Hliboca şi alte aspecte privind modul în care românii din regiunea Cernăuţi înţeleg să-şi păstreze identitatea naţională.

A apreciat „hărnicia” în scris a doamnei Aldona Patraş şi consideră că toţi cititorii vor „călători” prin intermediul acestor cărţi.

A fost o întâlnire de suflet, între prieteni, provocată de apariţia unei cărţi scrise pentru prieteni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: