Vasile Tudor, un poet nealiniat

vt-2Poetul sucevean Vasile Tudor s-a aflat în faţa cititorilor recent, la USV, alături de cărţi de versuri pe care le-a publicat în acest an şi anul trecut, dar şi a uneia apărută în Spania şi a alteia conţinând opinii (susţinute mai mult sau mai puţin prin utilizarea unor achiziţii teoretice) ale studenţilor lui Dorel Fînaru despre versurile sale din volumul apărut în 2011. După cum anticipam într-o notă lapidară de după eveniment, a fost o lansare de carte din multe privinţe inedită: fiindcă a presupus cinci volume, a beneficiat de concursul a numeroşi universitari care au deschis, în maniere diferite, căi de lectură şi de percepere a versurilor autorului, ei transformând întâlnirea într-un spectacol literar ce a avut şi aspect de cenaclu, şi aspect de colocviu ştiinţific, subiecţii (adică poetul şi cărţile sale) devenind şi motiv de dialog despre aspecte ale literaturii române în general şi despre critica literară (cea percepută ca tradiţională, impresionistă, faţă de una mai temeinic aşezată pe fundamente ştiinţifice). În câteva scurte şi condensate episoade, spre a convinge publicul că poezia lui Vasile Tudor se arată a fi dincolo de timp şi de modele, aceasta a fost evaluată faţă de un text reper nu întâmplător avut în vedere – al cărui autor n-a fost numit, dar pe care cititorii de poezie l-au recunoscut ca fiind Dan Sociu, un autor de referinţă pentru poezia românească de după anul 2000, dar care se năştea în anii în care Vasile Tudor îşi conturase deja (deşi relativ discret) vocea sa în poezie.

vt-1…Aşadar, un moment necesar al întâlnirii literare de săptămâna trecută a fost cel al întoarcerii către începutul poveştii autorului Vasile Tudor, cel care mai întâi publica în reviste literare, pentru ca ulterior să tot amâne apariţia primei cărţi, în toţi acei nu puţini ani, el, din ce în ce mai cunoscut în calitate de avocat, rămânând în preajma impresionantei sale biblioteci – despre care nu poetul, ci apropiaţii săi spun că ar conţine tot ce este reprezentativ în poezia românească, inclusiv cea contemporană –, aşadar într-un contact constant şi consistent cu poezia. Pentru ca, mai apoi, prima carte („Pietre curgătoare”, 2011) să apară într-un deja alt timp al poeziei româneşti (iar autorul avea să recunoască şi acum că ea cuprinde în mare parte texte conturate în anii studenţiei), iar ulterioarele să se aşeze, firesc, în urmarea aceleia, fără ca autorul să se simtă ispitit a se demonstra (sieşi sau altora) a fi un actual, nealiniindu-se timpului/modei. Cu această ocazie, recenzenţii au indicat că, etalând o voce proprie, textele sale vădesc relaţii fie cu lirica lui Trakl, fie cu cea stănesciană şi soresciană, fie cu cea a Grupului de la Durău, care îl cuprinde de altfel, grup din care fac parte Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe şi, totodată, în calitate de critici literari, sucevenii Mircea A. Diaconu şi Sabina Fînaru.

Reamintim că volumele prezentate şi discutate joi seara la USV au fost „Escortele tăcerii” (ed. Charmides, Bistriţa, 2014); „Sălbatica stafie/ Savage Ghost” (ed. Timpul, Iaşi, 2014; traducere de Olimpia Iacob şi Jim Kacian); „La ronda de soledad/ Rondul de singurătate” (El Genio Maligno, Granada, 2014; antologie, traducere, studiu introductiv şi postfaţă de Dorel Fînaru şi Enrique Nogueras); „Cartea sonetelor” (ed. Timpul, Iaşi, 2015); „Analiza discursului poetic. Comentarii ale textelor volumului «Pietre curgătoare» de Vasile Tudor” (Editura Universităţii „Ştefan cel Mare”, Suceava, 2014; volum coordonat de Dorel Fînaru, cu argument, studiu introductiv, postfaţă şi indici de Dorel Fînaru). Despre ele au vorbit universitarii Mircea A. Diaconu, Sabina Fînaru, Luminiţa Turcu, Gina Puică, Vlad Sibechi, Lavinia Seiciuc şi Dorel Fînaru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: